SUSRET GRADONAČELNIKA SUBOTICE I FRANCUSKOG AMBASADORA: Bakić primio Pjera Košara

Novosti Onlajn

20. 02. 2023. u 16:55

GRADONAČELNIK Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom.

СУСРЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА СУБОТИЦЕ И ФРАНЦУСКОГ АМБАСАДОРА: Бакић примио Пјера Кошара

Foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da se tokom srdačnog susreta razgovaralo o više tema i da su se Njegova ekselencija, ambasador Košar, i on saglasili u oceni da su istorijska bliskost i prijateljstvo koje vezuje Srbiju i Francusku dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou.

- Ambasadoru Košaru sam predstavio gotovo sve vrednosti našeg grada, a posebno Privrednu zonu 'Mali Bajmok' u okviru koje funkcioniše Slobodna zona, motor privrednog razvoja Grada Subotice i naš ponos. Mnogo tema smo prošli i razmenili mnogo informacija. Dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu, a određene su i osobe za kontakt između Grada Subotice i ambasade Francuske u Beogradu - rekao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

Naveo je da Subotica ima izuzetno povoljan geostrateški položaj, da je to moderan grad evropskog šarma u kome vlada skladan suživot pripadnika više od 20 nacija i da je upravo ta raznolikost nešto po čemu je Subotica prepoznatljiva, nešto što je njena prednost i na čega su ponosni svi Subotičani.

- Njegova ekselencija i ja složili smo se da su istorijska bliskost i prijateljstvo Srbije i Francuske dobra osnova za proširenje saradnje na lokalnom nivou. Diplomatski odnosi Srbije i Francuske, podsetiću, imaju dugu tradiciju, uspostavljeni su 20. marta 1839. godine, u ondašnjoj prestonici Kragujevcu. Nakon posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 15. i 16. jula 2019. godine, partnerstvo dve zemlje dobilo je na snazi, a saradnja je naročito intenzivirana u oblasti ekonomije. Na teritoriji Republike Srbije posluje 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju oko 17.000 ljudi - rekao je gradonačelnik Bakić.

On je istakao da je tokom današnjeg susreta konstatovano i da bi Francuska, kao ekonomski velika, jaka država i značajan politički faktor trebalo da ima jednu jaku francusku kompaniju koja bi postala deo porodice stranih investitora u Slobodnoj zoni Subotica.

Foto: Grad Subotica

- Poslednjih godina Grad Subotica, kao i cela Srbija, beleži privredni rast koji je rezultat izuzetno mudre i odgovorne politike mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja našeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sa ponosom ću, ovom prilikom, ponoviti njegove reči da smo ostvarili ono što su zacrtali naši preci – jaku, suverenu i slobodarsku Srbiju koja je u stanju da brani svoj narod i nacionalne interese i čija se reč čuje i poštuje - naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Košar zahvalio se gradonačelniku Stevanu Bakiću na dočeku u Subotici i napomenuo da je u ovaj grad došao kao predstavnik Francuske koju sa Srbijom spaja dugo prijateljstvo.

- To prijateljstvo je osnaženo tokom posete predsednika Makrona 2019. godine i njegovim stalnim interesovanjem za ovaj region. Predsednik Makron želi da se snažna Srbija priključi snažnoj Evropskoj uniji - rekao je Košar.

On je istakao da se marljivo radi da teške etape pridruživanja Evropskoj uniji što pre budu pređene.

Foto: Grad Subotica

- To je i razlog zbog koga se predsednik Makron angažovao sa kancelarom Šolcom da se favorizuje normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I u toj evropskoj budućnosti Subotica ima jedno posebno mesto i vokaciju da bude povezujući faktor. Prijatno smo iznenađeni dinamičnošću u ekonomskoj oblasti i radićemo na ohrabrivanju francuskih preduzeća koja su već prisutna u Srbiji da dođu u Suboticu. Ova francuska preduzeća su veoma prisutna u oblasti infrastrukture, prerade otpada, voda, gradskom razvoju i upravo smo razgovarali sa gradonačelnikom o saradnji sa Francusko-srpskom privrednom komorom čija bi delagacija mogla da poseti Suboticu - kazao je ambasador Košar.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa gradonačelnikom razgovaralo se i o programu Francuske razvojne agencije (AFD), u saradnji sa Svetskom bankom i sa Ministarstvom za razvoj i izgradnju.

- To je program koji lokalnim zajednicama omogućava da razvijaju mogućnosti razvoja gradskog prevoza uz, naravno, poseban akcenat na zaštitu životne sredine. To je, takođe, oblast o kojoj ćemo nastaviti da razgovaramo. Sa gradonačelikom smo razgovarali i o saradnji u oblasti kulture, a pomenuo bih da Francuska učestvuje i na Festivalu evropskog filma na Paliću, dok Francuski institut u Novom Sadu ima želju da razvija saradnju sa institucijama kulture - zaključio je ambasador Pjer Košar.

Sastanku u Zelenoj sali gradske kuće prisustvovali su savetnik za kulturnu saradnju i direktor Francuskog instituta u Srbiji, Stanislas Pjere, pomoćnica gradonačelnika i gradska menadžerka Zagorka Panić, i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić.

BONUS VIDEO: OBNOVLjENA "KOLEVKA" LjULjA SRCEM - Subotica ne zaboravlja decu sa smetnjama u razvoju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene