U KRALJEVU 11 BLAŽIH ZEMLJOTRESA: Tokom februara u gradu na Ibru registrovana serija potresa

G. ĆIROVIĆ

17. 02. 2023. u 14:16

PREMA podacima sa zvaničnog sajta Republičkog seizmološkog zavoda Srbije na teritoriji Kraljeva od početka februara dogodilo se čak 11 blažih zemljotresa, jačine od 1,5 do 2,4 jedinice Rihterove skale.

У КРАЉЕВУ 11 БЛАЖИХ ЗЕМЉОТРЕСА: Током фебруара у граду на Ибру регистрована серија потреса

G.Šljivić

Zemljotresi ovog intenziteta, kako navode republički seizmolozi, ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, pa tako nijedno od pomenutih podrhtavanja tla nije izazvalo štetu, ali su svakako doprineli uznemirenosti Kraljevčana kojima je u svežem sećanju razorni zemljotres, snage 5,4 Rihtera, koji je 3. novembra 2010. u 1.56 zadesio usnulo Kraljevo i okolinu.

I, dok se domaći stručnjaci bave seizmološkim i geološkim istraživanjima, razmatrajući uticaj potresa u Turskoj, Siriji i Rumuniji na naša trusna područja, prvenstveno u centralnoj Srbiji, uz faktore povratnih perioda zemljotresa, u Odeljenju za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave ističu da nema razloga za paniku.

G.Šljivić

Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu

- U istoriji Srbije nije se desio zemljotres poput ovog koji je opustošio delove Turske i Sirije, a ne treba ni očekivati potres takvog intenziteta. Najjači zemljotres u našoj novijoj istoriji, preko šest Rihtera, bio je 1922. godine u Lazarevcu i nazvan je „Veliki beogradski zemljotres“, a drugi najjači desio se u Novom Sadu. Potresi koji su se prethodnih dana dogodili u Kraljevu ne mogu izazvati štetu, a nisu neuobičajeni za ovo područje – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite.

Ovo Odeljenje minulih nekoliko godina konstantno u gradu na Ibru sprovodi brojne vežbe i edukacije građana, kao i učenika ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, o tome kako je najbolje i najbezbednije postupiti u slučaju zemljotresa.

G.Šljivić

Vežba osnovaca u slučaju zemljotresa

Savete o ponašanju tokom eventualnog zemljotresa u objektima, kao i na otvorenom prostoru ili u automobilu, pre par dana objavio je i MUP Srbije. Prva rečenica na slikovnim uputstvima upravo glasi – Ne paničite!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)