JADRANI UVEK SLOBODARI: Na Sretenje spomen znamenje u Gornjoj Sipulji

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

15. 02. 2023. u 15:04

POVODOM Sretenja Gospodnjeg, praznika državnosti Republike Srbije Savez boraca narodnooslobodilačih ratova (SUBNOR) uz podršku Grada Loznice danas je na prigodan način u Gornjoj Sipulji, prisustvom građana i crkvenim obredom obeležio mesto gde je postavljena jedinstvena spomen ploča palim ratnicima, svirepo stradalom civilnom stanovništvu i jednom učesniku poslednjeg rata u prošlom veku.

ЈАДРАНИ УВЕК СЛОБОДАРИ: На Сретење спомен знамење у Горњој Сипуљи

foto V Mitrić

- Negujući kulturu sećanja prema svim slobodarima Jadra koji su se našli na nišanu osvajača ovog kraja, ovo je naš podsetnik na cenu mira i slobode, rekao je Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR-a. Ovo je, kako kaže dug prema nedužnim ljudima koji su pod suncem u svojim kućama očekivali osnovno ljudsko pravo na rad i miran život. Spomen ploča je obnovljena na inicijativu Miodraga Jovanovića, predsednika mesne zajednice u Gornjoj Sipulji, na fasadi zida u centru sela, jer je stara sa imenima boraca iz Drugog svetskog rata, kod đačke česme i škole dotrajala i bila zapuštena, kazao je Isaković, zalažući se da oko ovog svetionika niču cvetovi slobode.

Milan Jugović, član Gradskog veća Grada Loznice je svim meštanima Gornje Sipulje u ime gradonačelnika i lično uputio prazničnu čestitku povodom Dana državnosti Republike Srbije.

- Vekovi robovanja pod turskim jarmom nisu ugasili želju srpskog naroda za slobodom. Na današnji dan, pre 219 godina naši herojski preci predvođeni Karađorđem Petrovićem započeli su borbu za oslobađanje i izgradnju moderne srpske države koja je decenijama nakon pokretanja Prvog srpskog ustanka, prve srpske revolucije, pažljivo izgrađivana, rekao je Jugović. On je dalje podsetio na visoku cenu slobode:

- U spskom jeziku postoji jedna reč koja ima izuzetnu važnost i značaj – to je sloboda. Cenu za nju platilo je na hiljade naših sunarodnika od bojeva na Čokešini, Ceru, Gučevu, pa sve do Drugog svetskog rata i poslednjih u prošlom veku. Danas se naš grad s ponosom seća svih heroja i nevino stradalih ljudi, naših predaka, čija dela baštinimo. Ne postoji mesto na teritoriji Loznice koje nije platilo visoku cenu slobode u borbi protiv nacizma. Danas kada slavimo svoj praznik državnosti ponovo se, voljom svetskih moćnika, oseća ugroženost naše slobode. Ponovo moramo da se borimo za svoju zemlju i slobodu, ali ovog puta, na sreću,ne oružjem nego diplomatskim sredstvima.Borimo se i znanjem, olovkom, trudom i radom i na taj način, velikim korakom se zalažemo i izgrađujemo i našu Srbiju, i našu Loznicu kao bolja mesta za život svih građana, poručuje član Gradskog veća Loznice Milan Jugović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini