PRORADILO GRADSKO SKIJALIŠTE: Radost za najmlađe Jagodince (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 02. 2023. u 15:34

JAGODINCI šestu godinu zaredom mogu da uživaju u još jednoj zimskoj čaroliji - gradskom skijalištu u jagodinskom izletištu “Potok".

ПРОРАДИЛО ГРАДСКО СКИЈАЛИШТЕ: Радост за најмлађе Јагодинце (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Ski-staza i staza za sankanje obradovali su najmlađe Jagodince, ali i decu okolnih gradova, jer u gradu na Belici ima snega i kada ga nigde nema. Proizvodi ga top za pravljenje snega, koji je kupila Uprava grada Jagodina, koja je obezbedila i ski-lift, 100 pari skija, štapova i cipela. Mališani sve mogu da iznajme besplatno, a ne plaćaju ni časove skijanja, jer grad Jagodina angažuje dva instruktora skijanja.

- Ski-staza duga je stotinak metara. U svakoj sezoni preko 300 mališana prvi put stane na skije i nauči da skija. Stazu za skijanje koriste najmlađi, koji još uvek nisu skupili hrabrost da stanu na skije – kaže rukovodilac sportskih terena Ljuba Krstić.

On dodaje da su jagodinski mališani privilegovani, jer ništa ne plaćaju, dok čas skijanja na planinama košta i do 30 evra. Zbog velikog interesovanja dece, prethodnih godina su organizovana takmičenja u skijanju, a najbolji su dobili medalje. Za takmičenje staza mora da bude idealna, da ima maksimalnu širinu, što zavisi od vremenski uslova, koji ove sezone Jagodini baš i nisu išli na ruku.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

- Top je stigao iz inostranstva. Obučavali smo se iz kataloga, ali smo uspeli da savladamo sve tehnike pravljenja snega. Bilo je prilično koplikovano. Inače, mašina može da radi samo noću, kada su temperature prilično niske. Minimalna temperatura treba da bude 3 stepena ispod nule, a vlažnost vazduha ispod 65 odsto – kaže Nenad Jovanović, koji je i sam naučio da skija na ovoj stazi i koji već šest godina proizvodi veštački top sneg, i dodaje da će staza potpuno biti spremna za dan-dva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!