"KNJIGA NA DAR" ŠKOLSKIM BIBLIOTEKAMA: Svaka škola u Kikindi dobiće od 40 do 50 knjiga u izdanju Istorijskog arhiva grada (FOTO)

R. Š.

13. 02. 2023. u 09:32

PO uzoru na Arhiv Vojvodine, koji već nekoliko godina ustanovama u zemlji i srpskim institucijama u inostranstvu, poklanja knjige čiji je izdavač, Istorijski arhiv Kikinde pokrenuo je akciju „Knjiga na dar“ i svakoj školi na području ovog grada darovaće svoja izdanja.

КЊИГА НА ДАР ШКОЛСКИМ БИБЛИОТЕКАМА: Свака школа у Кикинди добиће од 40 до 50 књига у издању Историјског архива града (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Knjige koje je štampala ova ustanova dobiće svih 16 osnovnih škola u gradu i selima i sve četiri srednje škole u Kikindi. Svaka će svoju biblioteku obogatiti sa 40 do 50 novih naslova, štampanih na srpskom i mađarskom jeziku. Gradska OŠ „Jovan Popović“ prva je kojoj je, u četvrtak, uručen poklon.

- Reč je o izdanjama koja je Arhiv objavljivao u prethodnih petnaestak godina. Osnovni motiv akcije je da se naša ustanova i na ovaj način predstavi javnosti, a cilj nam je i da školske biblioteke budu bogatije i da učenicima približimo lokalnu istoriju. Škole nemaju većinu ovih naslova, tako da će sada učenici i nastavnici moći da konsultuju ove knjige i prilikom izrade nekih radova, Knjige su uglavnom istoriografskog sadržaja, sa fokusom na naš grad i severni Banat - rekao je istoričar Srđan Sivčev, koji je i pokrenuo akciju i to samo nedelju dana nakon što je imenovan za v.d. direktora Istorijskog arhiva.

Nove knjige najviše će se koristiti na časovima srpskog jezika i istorije, potvrdila je nastavnica srpskog jezika i književnosti Renata Vujadinov.

- Ove knjige dobro su nam došle, jer ih do sada nisamo imali. Posebno ćemo ih koristiti kada budemo izučavali književnike sa ovih prostora. Mnogo će nam značiti u realizaciji redovne nastave, ali i u raličitim sekcijama - rekla je Vujadinov.

Akciju Istorijskog arhiva „Knjiga na dar“ pohvalila je Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)