ZABRINJAVAJUĆE: Pčele nestaju u Srbiji

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 02. 2023. u 18:24

POSLEDNjIH godina u svetu, ali i u Srbiji registrovan je sindrom nestajanja pčela. Istraživači su došli do zaključka da taj problem zavisi od više faktora, kao što su virusi, razne bolesti, nedostatak hrane, ali i upotreba pesticida u poljoprovredi.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Пчеле нестају у Србији

Foto: V.Ć.

Sve to dovodi do slabljenja otpornosti pčela, rečeno je na predavanju o bolestima pčela, koje je organizovalo Društvo pčelara “Pomoravlje“ iz Jagodine.

- Protiv virusa koji napadaju pčele ne postoji direktan lek, kao što ne postoji ni kod virusa koji su potvrđeni kod ljudi, biljaka i životinja. Rešenje je u preventivnim merama. Ključ je, zapravo, u tome da se redukuju sve ostale bolesti, prvenstveno da se smanji zaražavanje varoom, i da se redukuje nozemoza. Pored mera koje u pčelinjaku treba preduzeti u tom pogledu, treba obezbediti kvalitetne matice, dobru pašu i higijenu – rekla je predavač prof. dr Nada Plavša sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Foto:Z.Gligorijević

Ona je dodala da se poslednjih godina susrećemo i sa klimatskim promenama, koje, pre svega, utiču na količinu i kvalitet hrane, odnosno paše, koja je veoma važna za dobro pčelarenje.

- Bez proteina, polena i nektara nema viškova za pčelara, pa tako nema ni opstanka za pčelu, jer je hrana ključ uspeha u pčelarstvu – zaključila je prof. dr Nada Plavša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove