SMEDEREVSKA TVRĐAVA JOŠ NA ČEKANJU: Godinu dana traje priprema za početak konzervacije Varoškog bedema (FOTO/VIDEO)

Јелена Илић
Jelena Ilić

08. 02. 2023. u 15:05

ARHEOLOŠKA istraživanja u Smederevskoj tvrđavi, u sektoru Varoške kapije, završeni su pre više od godinu dana, a čitava prethodna godina izgubljena je u pripremama za nastavak projekta uređenja ulaza u prostor nekadašnje srpske srednjevekovne prestonice.

СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА ЈОШ НА ЧЕКАЊУ: Годину дана траје припрема за почетак конзервације Варошког бедема (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Ž.

Prema planovima, projekat obnove Varoške kapije trebalo je da bude završen do isteka ove godine, ali će, ipak, taj rok biti produžen za bar 12 meseci.

-Tokom prethodne godine izgubljeno je dosta vremena, ali sada se užurbano radi na projektu konzervacije lokaliteta. Nakon toga, očekuje nas konkurisanje za sredstva koja će biti neophodna za konzervaciju - kaže direktor Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Dejan Radovanović.

Varoška kapija obuhvata tri kule i bedeme koji ih povezuju u dužini od 120 metara. Kula broj 15, bedem i Varoška kapija porušeni su u eksploziji municije u tvrđavi 5. juna 1941. godine. Tada su i kule 16 i 14, i bedem između, u velikoj meri oštećeni. Bedemi tvrđave spasli su grad tragičnijeg razaranja.

Arheološka istraživanja ustanovila su da su originalni temelji nedostajuće kule 15 od siline eksplozije pomereni izvan granica prvobitnog položaja nekoliko metara. Otkriveni su i ostaci turske topovske kule, kao i ostaci vodovoda od keramičkih cevi za koji se veruje da je postavljen u tursko doba, jer vodi ka ostacima hamama u Velikom Gradu.

Valja napomenuti da su radovi nosili ozbiljan rizik po bezbednost. Arheolozi su tokom iskopavanja naišli na sedam neeksplodiranih ubojitih sredstava - četiri granate i tri ručne bombe, koje su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a morali da uklone, deaktiviraju i unište.

Prema rečima direktora Regionalnog Zvoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Dejana Radovanovića, nakon konzervacije, i nakon izrade projekta budućeg izgleda Varoške kapije, tek krajem naredne godine može se očekivati obnova glavnog ulaza u srednjovekovno utvrđenje.

Smederevska tvrđava kandidat je za listu kulturne baštine UNESKO.

BONUS VIDEO - NAJVEĆA U EVROPI: Smederevska tvrđava od 15. veka odoleva napadačima i zubu vremena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna