DECA DUŽNIKA BEZ MESTA U VRTIĆIMA: Smederevska obdaništa od danas ispisuju mališane?

J. ILIĆ

01. 02. 2023. u 07:15

OKO hiljadu smederevskih mališana od danas može da očekuje zatvorena vrata vrtića ukoliko njihovi roditelji nisu izmirili svoje obaveze, a predškolska ustanova "Naša radost" najavila je da će od 1. februara ispisivati decu čiji boravak nije plaćen do isteka prošle godine.

ДЕЦА ДУЖНИКА БЕЗ МЕСТА У ВРТИЋИМА: Смедеревска обданишта од данас исписују малишане?

Foto N. Živanović

Nisu, saznajemo, isključeni ni sudski postupci...

Roditelje čija deca idu u neki od smederevskih vrtića 18. januara sačekalo je obaveštenje koje ih je uznemirilo. Kažu, posebno su zaprepašćeni načinom na koji je ustanova zapretila, izbacivanjem dece - grubo, skoro bahato, pretećim porukama u viber-grupi i preko oglasnih tabli.

Pritom, svi se slažu da obaveze treba plaćati, ali ističu i da mnogi od njih imaju zaostatke i dugove ne svojom krivicom. Jer, tvrde, tri meseca nisu dobijali račune - za jul, avgust i septembar - a onda su svi stigli odjednom. U međuvremenu, na blagajni ustanove nisu mogli da im izdaju račune, pa nisu mogli ništa ni da plate, a za to nisu krivi.

U Predškolskoj ustanovi "Naša radost", međutim, sve ovo demantuju. Kažu da su tokom avgusta i septembra prošle godine sklapani aneksi ugovora - zbog novih odluka o cenama i sufinansiranju boravka dece - te tvrde da su roditelji ipak u svakom trenutku mogli da saznaju iznos duga.

- U tom periodu, plaćali su zaduženja zaključno sa 30. junom 2022, a posle potpisivanja aneksa, 15. septembra, blagovremeno su dobijali račune od vaspitača - objašnjava direktorka PU "Naša radost" Mirjana Krstić.

Foto N. Živanović

Istovremeno, odbacuje i tvrdnje o pretnjama...

- Obaveštenje koje smo prosledili roditeljima nije sadržalo preteći prizvuk jer je upućena molba za izmirenje duga na obostrano zadvoljstvo - kaže direktorka Krstić i podseća da ova ustanova uvek radi "u najboljem interesu dece i uzajamnog poštovanje i podrške u komunikaciji sa roditeljima".

Bez obzira na sve, odluka da će se deca zbog dugovanja ispisivati ostaje na snazi. Od danas.

Iz Predškolske ustanove podsećaju da ugovori predviđaju pravo jednostranog raskida ukoliko nije plaćen račun za prethodni mesec, 30 dana nakon isteka roka, pa najavljuju da će, potom, svoja potraživanja naplatiti sudskim putem.

Inače, po evidenciji PU "Naša radost", dugovanja ima čak 1.311 roditelja. Od ovog broja, oko 70 odsto, odnosno njih 932, trebalo bi da uplate manje od 10.000 dinara. Oko 250 roditelja duguje do 20.000, a 14 ima zaostatak u plaćanju koji premašuje 30.000 dinara. Ukupno, radi se o sumi koja je veća od deset miliona dinara.

Foto Printskrin

CENE

ZA celodnevni boravak dece roditelji plaćaju iznos od 5.139, a za celodnevni program rada za predškolski uzrast 4.346 dinara mesečno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)