SVE O "GIBRALTARU" NA OBALAMA DUNAVA: Nova postavka na Petrovaradinskoj tvrđavi

S. BAJIĆ

24. 01. 2023. u 06:21

U MUZEJU grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi predočena je nova, stalna postavka, "Tvrđava", priča o jedinstvenom fortifikacionom objektu koji je zbog svoje monumentalnosti i neosvojivosti, poneo epitet "Gibraltar na Dunavu".

СВЕ О ГИБРАЛТАРУ НА ОБАЛАМА ДУНАВА: Нова поставка на Петроварадинској тврђави

Foto J. Čavić

Po rečima Vesne Ivković, direktorke Muzeja, izložba je koncipirana tako da posetioce upozna sa dinamičnim istorijskim i graditeljskim procesima i poduhvatima koji su se kroz istoriju dešavali na Petrovaradinskoj steni.

- Većina posetilaca nije upoznata sa činjenicom da su utvrđenja na tom prostoru postojala još od antičkog vremena, a da tragovi života sežu do kamenog doba. Zato je veliki deo izložbe posvećen upravo tim, najstarijim slojevima i kulturama. Zatim sledi segment posvećen srednjovekovnom utvrđenju Belafons i na kraju, izgradnji Petrovardinske tvrđave, koja je ostala očuvana od 18. veka pa sve do danas - kaže direktorka Ivković.

U okviru izložbe, posetioci mogu da prošetaju uređenim podzemnim galerijama u kojima se nalazi i Veliki ratni bunar, nekadašnji centar vodosnabdevanja tvrđave.

- Nova stalna postavka o Tvrđavi je pre svega veoma edukativna i pruža mnoštvo informacija. Koncept izložbe je takav da svaki posetilac može da prilagodi koliko vremena će provesti u razgledanju, što zavisi od njegovog stepena interesovanja. Takođe, obilaskom Velikog ratnog bunara u čiji prostor se ulazi iz same izložbe, doživljaj je još potpuniji, a vreme "potrošeno" na dobar način - zaključila je direktorka Ivković.

MONOKSIL

SVEŽE rekonstruisanim krilom Muzeja grada dominira eksponat Veliki monoksil, čamac izrađen od jednog komada drveta - najstarije plovilo, pronađeno potopljeno u Dunavu u blizini Petrovaradinske tvrđave sredinom prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave