OD DRŽAVE ZA OBNOVU STIŽE 4,5 MILIJARDI: U Leskovcu započeta druga faza temeljne rekonstrukcije glavne zgrade Opšte bolnice

I. MITIĆ

21. 01. 2023. u 10:30

POČELA je druga faza rekonstrukcije glavne zgrade Opšte bolnice u gradu na Veternici, u koju će Ministarstvo za kapitalna ulaganja investirati četiri i po milijarde dinara.

ОД ДРЖАВЕ ЗА ОБНОВУ СТИЖЕ 4,5 МИЛИЈАРДИ: У Лесковцу започета друга фаза темељне реконструкције главне зграде Опште болнице

Dr Nebojša Dimitrijević, Foto I. Mitić

Podsetimo, investicijom države od pet miliona evra, dosad je izolovana fasada, zamenjena stolarija i obnovljen krov, a sada je na red došla obnova kompletnog enterijera - od suterena, do šestog sprata - koja će trajati naredne dve godine i realizovaće se u etapama, uz prilagođavanje potrebama pacijenata. Ipak, na odeljenjima će moći da se smesti oko 550 bolesnika - 250 manje u odnosu na ukupne kapacitete.

- Posle rekonstrukcije, ovo će biti jedna od najlepših bolnica u Srbiji. Svaka soba imaće dva ležaja i svoj sanitarni čvor, ali će ukupan broj kreveta ostati isti. Biće zamenjene sve instalacije, uključujući i centralnu klimatizaciju i ventilaciju. Potpuna obnova odnosi se i na svih 11 hirurških sala - nabraja dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu, navodeći da su planirani još centralna sterilizacija i nova kuhinja, a ustanova će za grejanje, umesto mazuta, koristiti gas ili drvenu sečku, što će znatno uticati na smanjenje zagađenja vazduha u ovom delu grada.

Foto I. Mitić

Saznajemo i da će Služba urgentne medicine biti proširena i ulaz u nju će biti odvojen od glavnog, u čitavu zgradu. Tu će biti oformljene ambulante, dijagnostički kapaciteti, laboratorija i nove čekaonice... a najvažnije da će prilaz Urgentnom centru biti mnogo lakši. U planu je i Služba centralne intenzivne nege.

Kada bolnica dobije nove instalacije, podove i zidove, u njoj će biti zamenjeni kreveti i sav nameštaj, a već se - za milijardu dinara - nabavlja i nova medicinska oprema. Zato u Opštoj bolnici apeluju na pacijente da budu strpljivi jer se rekonstruiše objekat na ukupno 30.000 kvadrata.

POČETAK Na red je došla i rekonstrukcija enterijera, Foto I. Mitić

OPERACIJE

DOK ne počne rekonstrukcija hirurških sala, u njima se intenzivno radi i lekari se trude da obave što više zahvata, jer će obim poslova morati da bude smanjen kada majstori budu ušli u deo namenjen takvom zbrinjavanju pacijenata.

Inače, leskovačka lokalna samouprava je sa 50 miliona dinara finansirala izradu projektne dokumentacije, dok će za stručni nadzor nad planiranim radovima izdvojiti dodatnih 45 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave