ZLATNA SLOVA UČE ZORANA: Prosvetni radnik iz Drenovca decenijama posvećen đacima i izučavanju malo poznate istorije Srbije

Lj. Preradović

21. 01. 2023. u 09:30

NA izmaku prošle godine, zavidnoj kolekciji nagrada i priznanja Zoran Radovanović (64), učitelj u osmoletki "Nata Jeličić" u Drenovcu, nadomak Šapca, dodao je i "Zlatnu značku" Kulturno-prosvetne zajednice (KPZ) Srbije, za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, nesebičan, predan i dugotrajan rad.

ЗЛАТНА СЛОВА УЧЕ ЗОРАНА: Просветни радник из Дреновца деценијама посвећен ђацима и изучавању мало познате историје Србије

Učitelj Zoran Radovanović, Foto Lj. Preradović

Ne krije seoski učo, kako za sebe voli da kaže, da mu laska što je jedan od laureata tradicionalne nagrade, za koju ga je predložila novosadska Izdavačka kuća "Prometej", i da će je ponosno nositi.

Zaigralo je uči srce jače kada se popeo na binu Narodnog pozorišta u Beogradu, da primi crvenu kutiju sa zlatnom značkom i u istom povezu povelju, koju dodeljuju KPZ Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

- Nagrada je vrlo afirmativna, ali i obavezuje da još treba da se radi - kaže Radovanović, koji će školski dnevnik odložiti za godinu i po, koliko mu je preostalo do penzije.

- Kada sam primao nagradu, mislio sam na plejadu svojih čestitih kolega iz srpskog prosveštenija, koji to do sada nisu dobili, a zaslužili su. Bio bih srećan kada bi u mom radu prepoznali i sebe i svoje delanje. Neka moj primer bude da još ima snage u srpskoj prosveti za one koji su na početku ili kraju profesionalne karijere, a nisu još sve rekli. Mojoj deci ću da kažem da je to njihov babo izorao.

Foto Privatna arhiva

Osim u drenovačkoj osmoletki, Radovanović, veselog i nemirnog duha, učiteljevao je i u OŠ "Ivo Andrić" u Budisavi, mnoge generacije je opismenio i naučio životnim lekcijama i pravim vrednostima, i zato će mu kada ode iz učionice, deca mnogo nedostajati. Uz njih se, veli, oseća mlađe, a daju mu snagu da se i van školskih zidova posveti prosvetnom i kulturnom stvaralaštvu.

Podugačak je spisak učinih radova, koje je "Prometej" pobrojao u predlogu za nagradu "Zlatna značka" i trebalo bi mnogo novinskog prostora da se svi navedu. Ipak, izdvajaju se radovi objavljeni u zborniku poezije "Pletenica-nesanica", monografija škole "Ognjište škole u Drenovcu", drenovačke crkve "Prilog istorije crkve u Drenovcu", više književnih različitih naslova vojnih biografija i zapisa o sudbinama Srba u Srbiji, njenom delu Mačve i na francuskom ostrvu Korzika, u turobnom vremenu ratnog vihora Velikog rata. Čuvar pravoslavne tradicije objavio je i "Zauvek vertep", religiozno-obredni i etnološko-teatrološki zbornik.

Drenovac Gotovo ceo radni vek proveo u seoskoj osmoletki , Foto Đ. Milutinović

Pojedina su nacionalnog i međunarodnog značaja, a u narodu najpoznatiji naslov je "Srbi na Korzici", objavljena u ediciji "Srbija 1914-1918" izdavačke kuće koja ga je i predložila za prestižno priznanje. Ova učina knjiga proglašena je i za izdavački poduhvat 2014. godine na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Na inicijativu Francuske, ta knjiga je o trošku ove države prevedena na francuski jezik. Učini radovi prevođeni su i na ruski jezik, a "Balalajka na Savi" publikovana je u ruskom časopisu iz Sankt Peterburga.

ŠIRENjE I NEGOVANjE SVETOSAVLjA

U PREDLOGU da dobije "Zlatnu značku", između ostalog, bilo je navedeno da učitelj Zoran Radovanović ima širok spektar aktivnosti kojima se u kontinuitetu uspešno bavi:

- To su pre svega prosvetni rad, nauka, književno stavaralaštvo i njegova edukativna promocija, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identitea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona