KUD „RESAVA“ OBNOVILO RAD: Najmlađi igrači već na sceni (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 01. 2023. u 12:41

POSLE tri godine pauze, Kulturno-umetničko društvo „Resava“ iz Stenjevca obnovilo je rad novembra prošle godine.

КУД „РЕСАВА“ ОБНОВИЛО РАД: Најмлађи  играчи већ на сцени (ФОТО)

Foto:Marko Mirković

Ansambl čini 18 članova, a najmlađi igrači imaju 3,5 i 4 godine. Inicijator ponovnog rada ovog kulturno-umetničkog društva je Zlatana Dimitrijević iz Stenjevca, koja je nekada vodila ovo folklorno društvo. Umetnički rukovodilac folklornog društva sada je Kristini Stamatović.

-S obzirom na to da u selu ima dosta dece, odlučili smo da obnovimo rad društva, kako bi mališani imali razonodu tokom zime. Takođe, na ovaj način želimo da ih odvojimo od mobilnih telefona i igrica, ali i da ih naučimo nešto više o našoj tradiciji – kaže Kristina Stamatović.

Foto:Marko Mirković

 

Iako radi nepuna tri meseca, KUD „Resava“ je već imao prvu priredbu. Stenjevački mališani zablistali su igrama i pesmama iz Srbije i Šumadije na sceni seoskog Doma kulture. Nastupili su i dečiji ansambl KUD „Svetozar Marković“ iz Medveđe, crkveni hor iz Dvorišta i Stefan Stojanović sa svojim bendom „The shift“.

-Sala je bila puna, što znači da se ovdašnja publika uželela ovakvih događaja. Zbog toga planiramo da organizujemo češće nastupe i da decu naučimo igrama koje su bile na repertoaru društva, a koje su izvodile starije generacije – dodaje Stamatović.

U planu je i obnavljanje manifestacije „Resavski motivi“ po kojoj je Kulturno-umetničko društvo „Resava“ bilo poznato. Smotra folklora, koju je činila ova manifestacija, održavala se od 2005. do 2018.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku