PLIVANJE ZA ČASNI KRST U ZAJEČARU: Vatrogasac Nemanja Trifunović timočki pravoslavni vitez (Foto)

S. M. J.

19. 01. 2023. u 19:15

PRVI je do Časnog krsta u Crnom Timoku u Zaječaru, u konkurenciji od 21 takmičara, među kojima su bile i dve dame, stigao vatrogasac Nemanja Trifunović.

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ KРСТ У ЗАЈЕЧАРУ: Ватрогасац Немања Трифуновић тимочки православни витез (Фото)

Foto: G.Obrenović

U hladnom Crnom Timoku, na svega 7,2 stepena celzijusove skale, na zaječarskoj Popovoj plaži, Nemanja Trifunović (26), pripadnik Vatrogasno-spasilačke jedinice u Zaječaru prvi je doplivao do Časnog krsta, kome je gradonačelnik Boško Ničić uručio Časni krst sa mesinganom pločicom, zlatnik, novčanu nagradu, kao i prelazni pobednički viteški plašt koju će nositi uz titulu pravoslavnog viteza Timočke krajine za 2023. godinu.

Jubilarnom desetom Bogojavljenskom plivanju, u organizaciji Grada Zaječara i Srpske pravoslavne Eparhije timočke, uz molitvu i blagoslov episkopa timočkog gospodina Ilariona, odazvao se 21 plivač, među kojima i dve dame Miljana Džudović i Nataša Vasilijević, koje su svoje prvo učešće na ovom viteškom nadmetanju snage i duha stoički izdržale plivajući časno uz predstavnike jačeg pola.

- Hladna je voda bila kao i prethodna dva puta kada sam plivao za Časni krst. Mislim da su svi pobednici ovog plivanja, da nije važno ko je pobedio, svi su heroji, svi su izdržali i mislim da je to najbitnije – prve su impresije Nemanje Trifunovića.

Kao i prethodnih godina i ovogodišnja svečanost je počela jutarnjom svetom arhijerijskom Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice. U porti saborne crkve obavljeno je i veliko vodoosvećenje, a potom i tradicionalna litija koja se od crkve kretala gradskim ulicama do Popove plaže gde je održano viteško plivanje u Crnom Timoku i prigodan kulturno umetnički program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori