POZAJMICE I ZA POPRAVKU KUĆA: Paraćinci opredelili 7,5 miliona dinara za unapređenje individualnog stanovanja

Z. RAŠIĆ

16. 01. 2023. u 08:41

PRVI put ove godine, lokalna samouprava će - u saradnji sa Opštinskom stambenom agencijom - dodeliti sredstva za unapređenje uslova stanovanja u porodičnim objektima.

ПОЗАЈМИЦЕ И ЗА ПОПРАВКУ КУЋА: Параћинци определили 7,5 милиона динара за унапређење индивидуалног становања

Sedište Opštine u Paraćinu, Foto Z. Rašić

Ovo je omogućeno tokom poslednje lanjske sednice paraćinske Skupštine, donošenjem Odluke o dodeli stambene podrške, što zapravo znači povoljno kreditiranje za završetak započete porodične kuće, ili za njenu popravku, ako je neuslovna.

- Po javnom pozivu koji će biti raspisan početkom građevinske sezone, sredstva će biti dodeljena porodicama koje nisu u stanju da uslove stanovanja poboljšaju sopstvenim sredstvima - kaže Radomir Živković, direktor Opštinske stambene agencije.

Radomir Živković, Foto Z. Rašić

- Novčanu pomoć građani će moći da iskoriste za zamenu instalacija, izgradnju kupatila, te popravku krova, fasada i svega ostalog na svojim kućama, ili za završetak stambenog objekta, ukoliko ga još grade. Skupštinskom odlukom predviđena je dodela do 500.000 dinara po domaćinstvu, a opredeljena namenska sredstva za ovu godinu iznose sedam i po miliona. Precizno su definisani kriterijumi za korišćenje, a uz državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji Paraćina, potrebno je da kuća korisnika bude legalna, upisana u katastar nepokretnosti, ili da ima građevinsku dozvolu...

Živković napominje da će se sredstva dodeljivati za kupovinu građevinskog materijala i opreme, kao vid vrlo povoljnog kreditiranja - bez učešća i kamate. Rok otplate od pet godina omogućiće da i druga domaćinstva dobiju ovakve namenske pozajmice.

Ovogodišnja sredstva biće dovoljna za 15 domaćinstava, a rangiranje zainteresovanih koji budu podneli potrebnu dokumentaciju obaviće se po merilima koja su utvrđena pomenutom Odlukom - posle provere stanja stambenih objekata na terenu.

DECA

BODOVANjE će zavisiti od broja članova porodičnog domaćinstva, njihove stambene i materijalne situacije, visine prihoda, zdravstvenog stanja, radne sposobnosti i eventualnog invaliditeta. Prednost će imati porodice sa većim brojem maloletne dece...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)