NEMA NI SUMNJE NA MORBILE: Stabilna epidemiološka situacija u Jablaničkom okrugu

I. M.

13. 01. 2023. u 18:01

Na području Jablaničkog okruga, u poslednjih desetak dana, nije bilo prijave sumnji na zarazu morbilima, dok obaveza prijave pojedinačnih slučajeva varičele i šarlaha ne postoji, pa nema podataka o broju obolelih.

НЕМА НИ СУМЊЕ НА МОРБИЛЕ: Стабилна епидемиолошка ситуација у Јабланичком округу

Foto: I. M.

- U opštinama Jablaničkog okruga od 2020. godine nismo imali epidemiju morbila, varičela ni šarlaha. Od početka ove godine nema čak ni sumnji na pojavu morbila. Sigurno ima pojedinačnih slučajeva zaraze varičelom i šarlahom, ali s obzirom na to da ne postoji obaveza njihovog prijavljivanja takvim podacima trenutno ne raspolažemo – kazala je dr Zorana Kulić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje(ZZJZ) u Leskovcu.

Ona je istakla da je prošle godine obuhvat dece primarnom vakcinacijom, u drugoj godini, bio oko 70 odsto što je daleko od zadovoljavajućeg nivoa.

- Kod revakcinacije, u sedmoj godini, taj obuhvat je mnogo veći i na našem području on iznosi oko 90 odsto – kazala je dr Kulić.

U leskovačkom ZZJZ dodaju da se poslednjih nedelja registruje značajno povećanje akutnih respiratornih infekcija kod dece starosti do 14 godina izazvanih bakterijama i virusima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju