OSTAJE GORAK UKUS NEZNANJA: Kraljevčani obnavljaju oskrnavljenu bistu vojvode Jovana Kursule

G. ĆIROVIĆ

11. 01. 2023. u 14:25

OSKRNAVLjENA spomen bista Jovana Kursule, srpskog vojvode iz Prvog srpskog ustanka, koja se na meti vandala u Kraljevu našla poslednjeg dana prošle godine, prevežena je u krug ovdašnjeg JKP „Čistoća“ gde će sačekati svoju obnovu i povratak na postament u parku „Pljakim šanac“.

ОСТАЈЕ ГОРАК УКУС НЕЗНАЊА: Краљевчани обнављају оскрнављену бисту војводе Јована Курсуле

G.Šljivić

Za sada još nepoznati vandali, podsećamo, oborili su Kursulinu bistu tešku više od 200 kilograma sa betonskog postamenta u parku u centru Kraljeva, podignutu još 1954. godine u znak zahvalnosti meštana tadašnjeg Žičkog sreza za njegova herojska dela u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka.

- Ovo je sramno delo ljudi koji ne poznaju i ne poštuju srpsku istoriju, tradiciju i kulturu. Grad će, naravno, učiniti sve da se bista posvećena srpskom junaku u što kraćem roku obnovi i vrati na svoje mesto, ali posle svega ostaje gorak ukus neznanja i nepoštovanja – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

Oskrnavljena bista vojvode Jovana Kursule

Vojvoda Jovan Petrović Kursula, čuveni megdandžija i hrabri vojskovođa u Prvom srpskom ustanku, ostao je upamćen i po čuvenom okršaju između združene srpsko-ruske vojske predvođene Karađororđem i turske vojske na čelu sa Huršid-pašom kod Varvarina 1810. godine, kada je pogubio turskog junaka zvanog „Crni arapin“.

G.Šljivić

Oskrnavljena bista vojvode Jovana Kursule

Preminuo je tri godine kasnije nakon što je podlegao teškim ranama zadobijenim u boju protiv Turaka na Deligradu. Sahranjen je u selu Cvetke, na padinama Kotlenika kod Kraljeva, gde je jedno vreme živeo nakon preudaje svoje majke. Njegova „večna kuća“ nalazi se u porti seoskog hrama Svetog apostola Pavla.

G.Šljivić

Grob vojvode Jovana Kursule

- Jovan Kursula svakako nije zaslužio da njegova bista bude oskrnavljena i srušena, a to što su učinili neka je na čast „junacima“ ovog nerazumnog čina – poručuje dr Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koje ponosno nosi upravo Kursulino ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...