DVE BOGOMOLJE POD ZAŠTITOM: Hrišćanski simboli Vrbasa i Kucure u Novu godinu ušli sa statusom spomenika kulture

Z. Rajić

11. 01. 2023. u 07:45

DVE crkve u opštini Vrbas od početka nove godine nose oznaku spomenika kulture.

ДВЕ БОГОМОЉЕ ПОД ЗАШТИТОМ: Хришћански симболи Врбаса и Куцуре у Нову годину ушли са статусом споменика културе

Grkokatolička crkva, Foto P. Dešić

To su Grkokatolička crkva Uspenja Presvete Bogorodice u selu Kucura i Evangelističko-hrišćanska crkva A. V. (augzburškog veroispovedanja) u Vrbasu. Zaštita države im je, zbog izuzetne kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti, obezbeđena odlukom Vlade Srbije, donetom poslednjeg radnog dana 2022. godine.

Crkva u Kucuri, čije preteženo stanovništvo čine Rusini, pripada Grkokatoličkoj eparhiji u Ruskom Krsturu. Sagrađena je 1795. godine u klasicističkom stilu sa primesama tzv. panonskog baroka. Podignuta je kao druga bogomolja ovdašnjeg življa, jer je prva, napravljena od naboja 1765. godine, odmah po doseljavanju Rusina u ovo selo, postala tesna zbog naglog povećanja broja grkokatoličkog stanovništva. Rešenje o izgradnji crkve donela je carica Marija Terezija.

Ikonostas kucurske crkve uradio je čuveni umetnik Arsenije Arsa Teodorović, tvorac prvog građanskog portreta (Dositeja Obradovića) u srpskom slikarstvu. Rezbarije na ikonostasu izradio je skulptor iz Sombora Johan Štajnhauzer. U svetilište crkve je 1959. godine postavljena velika slika "Carica - Bogorodica" akademskog umetnika Lazara Mikulića.

Mađarska vlada obnovila Evangelističku crkvu, Foto Vrbas moj grad

Kucurski hram, koji nikad nije ostajao bez vernika, neprekidno je obnavljan, za razliku od Evangelističke crkve u Vrbasu, za čiju su sanaciju Vrbašani pisali peticiju, sa obrazloženjem da se spase kao jedan od simbola Vrbasa, a i zato što je zbog urušavanja predstavljala opasnost po prolaznike. Ova crkva je, takođe biser klasicizma, izgrađena 1820. godine.

- Vlada Mađarske izdvojila je oko 320.000 evra za popravku našeg hrama u okviru svog projekta revitalizacije hrišćanskih crkava u Vojvodini. Rekonstruisani su krov, kapa tornja i fasada. Stari sjaj je vraćen novim krstom i "jabukom" na vrhu zdanja. Očekujemo da se obnovi i unutrašnjost crkve - rekao je Imre Gšveng, predsednik Evangelističke crkvene opštine u Vrbasu.

Ikonostas u kucurskoj crkvi, Foto P. D.

TURISTI

MIROSLAV Kovač, jedan od organizatora peticije za obnovu crkve u Vrbasu, ističe da je ona najveći evangelistički hram u Srbiji, sa svodom koji krasi freska "Luter pred sudom u Vormsu", delo znamenitog vojvođanskog slikara Jožefa Pehana.

- Crkva je iseljavanjem podunavskih Nemaca posle Drugog svetskog rata izgubila vernike, ali bi kao spomenik kulture mogla da privlači turiste i bude mesto umetničkih dešavanja - poručio je Kovač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo