UZ SESTRINSTVO DO PREPORODA: Slava u manastiru Svetog Stefana, jednoj od omiljenih svetinja na jugu Srbije

J. Stojković

10. 01. 2023. u 07:40

NADOMAK sela Gornje Žapsko, na nešto više od dvadesetak kilometara od Vranja - smešten na proplanku i okružen gustom šumom, na visini od 670 metara nadmorske visine - nalazi se manastir Svetog Stefana, jedno od omiljenih svratišta vernika sa juga Srbije.

УЗ СЕСТРИНСТВО ДО ПРЕПОРОДА: Слава у манастиру Светог Стефана,  једној од омиљених светиња на југу Србије

Foto J. Stojković

Nadaleko čuvena svetinja burne istorije juče je proslavila manastirsku slavu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Pisani izvori svedoče da je manastirska crkva, na temeljima stare, srednjovekovne, obnovljena u vreme kneza Miloša Obrenovića, mitropolita Petra i episkopa niškog Grigorija, 1843. Samo nekoliko kilometara udaljen od Ristovca, nekadašnje granice sa Turskom, manastir je do oslobođenja, 1912, imao značajnu stratešku i misionarsku ulogu.

Foto J. Stojković

Početkom 20. veka, ovde je osnovana Versko-učiteljska škola za četrdesetak sveštenika, među kojima je bio i jedan od naših najvećih bogoslova, arhimandrit Justin Popović.

Foto J. Stojković

Tridesetih godina prošlog veka, u manastiru je utočište našao belogardejski kapetan Nikolaj Sofronjicki, koji se o njemu starao naredne dve decenije, a tokom Drugog svetskog rata Bugari su zapalili manastirski konak...

Foto J. Stojković

Tek 1953, u manastir dolazi sestrinstvo koje je predvodila mati Ilarija, ali su - suočene sa brojnim teškoćama u prvim posleratnim godinama - šest godina kasnije, monahinje napustile ovu svetinju, pa je ona čak četiri naredne decenije čamila zapuštena, obrasla u trnje i korov. Onda je, 1992, doneta odluka o obnavljanju crkve i manastirskog konaka, a dve godine kasnije doselilo se sestrinstvo kojem je na čelu bila igumanija Jefremija.

Danas ovde živi 16 monahinja koje gotovo svakodnevno posećuju ne samo ovdašnji vernici već i ostali namernici koji se listom dive besprekorno uređenom manastirskom dobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)