U CRKVAMA U KIKINDI LOMLJENE ČESNICE: Vernici u hramovima u gradu i na selima proslavljaju Božić (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

07. 01. 2023. u 15:20

LEPO, sunčano i toplo vreme, koje više priliči proleću, nego Božiću, vernici u Kikindi iskoristili su da prisustvuju svečanim liturgijama u hramovima u gradu i selima.

У ЦРКВАМА У КИКИНДИ ЛОМЉЕНЕ ЧЕСНИЦЕ: Верници у храмовима у граду и на селима прослављају Божић (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

 Crkva Svetog Nikole u centru grada bila je prepuna odraslih i dece, kao i ona posvećena Svetim Kozmi i Damjanu.

U obe su nakon litrugije i pričešća prisutnima podeljena parčad česnice u kojima su bili zlatni i srebrni novčići. U hramu Sv. Nikole bilo je 300 komada božićnog hleba, koji je darovala pekara „Trojka“ i umesila ga u obliku malih pletenica. U njoj su se nalazili jedan zlatnik i tri srebnjaka, ali nijedan nije pronađen u crkvi, već su ih vernici odneli kućama.

Radost praznika sa narodom je u ime sveštenstva podelio starešina hrama Sv. Nikole, protonamesnik Miladin Spasojević, koji je dao ohrabrujuću poruku i veoma pohvalno govoiro o ovom gradu i njegovim građanima.

- Iznenadili smo se velikim brojem prisutnih, ali božija moća je takva da iz pepela diže sebe i svoju decu. Koliko kod da zaluta, narod se i vrati, a mi sveštenici se trudimo da svojim propovedima, životom i radom pokažemo da ništa nije izgubljeno. Čoveku nikada nije kasno da se pokaje. Razbojnik je prvi ušao u raj, zato što se pokajao. Imamo mi vernika koji nisu dobri, i sveštenika i pastira koji nisu dobri, ali ne treba čoveku nikada uzeti nadu – poručio je protonamesnik.

On je svima bolesnicima, svima koji stradaju i koji se muče, poželo da nađu lek i da ozdrave, jer čovek koliko god da je mlad i zdrav on će jednog dana „oveštati, kao haljina što ovešta“. Sa sveštenstvom i vernicima u oba htrama bio je i gradonačelnik Nikola Lukač sa saradnicima.

O KIKINDI

Protonamensik Moladin Spasojević u Kikindu je došao pre više godina, posle službovanja u drugih dvadesetak mesta.

- Čestitam Božić svim Kikinđanima. Drago mi je što sam došao odve, a Bog me je poslao ovde da pronađem svoj mir i pokoj. Nisam nikada video bolji, mirniji, čestitiji i verniji narod. Čistiji grad, bolji grad, bolje ljude vrlo je retko naći u životu – rekao je protonamesnik Spasojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)