FRITEZE I RERNE NAJRIZIČNIJE: Saveti stručnjaka sa skupa za zaštitu od požara - kablove ne kupujte nikako na buvljaku

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

06. 12. 2022. u 11:11

UDRUŽENjE za bezbednost i zdravlje na radu u Žitištu, peti put za redom uspešno je organizovalo stručni skup Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara. 

ФРИТЕЗЕ И РЕРНЕ НАЈРИЗИЧНИЈЕ: Савети стручњака са скупа за заштиту од пожара - каблове не купујте никако на бувљаку

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu i zašitu od požara Žitište

Zoran Kapor, inspektor zaštite od požara održao je predavanja o Preventivnoj zaštiti od požara i požarima na otvorenom, obzirom da je Žitište poljoprivredni kraj i u poslednje vreme povećan je broj požara kada se spaljuju biljni ostaci, koji mogu da posluže kao đubrivo za zemljište.

Profesor dr Nedžad Hadžiefendić, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, izlagao je na temu Metode za otkrivanje loših elektrotehničkih kontakata u niskonaponskim instalacijama. On je preporučio da se kablovi ne kupuju na buvljaku, nego specijalizovanim i licenciranim radnjama i da se provere razvodni ormari, naročito u zgradama starije gradnje gde češće dolazi do požara na niskonaponskim instalacijama.

Novosađanka Ljubica Krnjaić, inženjer zaštite od požara, zanimljivo je obradila temu Požari u kuhinjama. Ona je istakla da većina požara u kuhinjama započinje u fritezama, rernama, roštilj pločama sa neispravnim instalacijama. Naglasila je da do zapaljenja masnoća dolazi na temperaturi od 350 stepeni i požari u ovakvim uslovima imaju tendenciju brzog širenja, a kada do njih dođe, za gašenje vatre treba koristiti sredstva koja veoma brzo rashlađuju prostor i saponifikuju preostalu količinu masti i ulja.

Dejan Radujkov, član radne grupe za nov nacrt Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i direktor Instituta za preventivu,zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu i razvoj iz Novog Sada, govorio je upravo o nacrtu novog zakona, polazeći od činjenice da svaki zaposleni, pa i poslodavac mora da zna kakva su mu prava i obaveze.

- Dotakli smo se brojnih aktuelnih tema, promovisane su i neke nove ideje i metodologije u radu, a eto malo Žitište zahvaljujući našoj energiji i želji da budemo dobri domaćini, našlo se na mapi gradova koji su organizovali slične naučne skupove - pozdravljajući prisutne, naglasio je Petar Stanić, predsednik udruženja iz Žitišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima