SLAVA MANASTIRA TRONOŠA I SABOR NA VAVEDENJE: U Loznici se okupili vernici koji su uživali u liturgiji episkopa Jeroteja

04. 12. 2022. u 12:52

EPISKOP šabački Jerotej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Tronoša, kod Loznice, zadužbini Nemanjića, staroj 705 leta, čiji je nekadašnji arhimandrit Stefan Jovanović, rođen u Tekerišu, pre pet godina upisan u knjige svetih Srpske pravoslavne crkve.

СЛАВА МАНАСТИРА ТРОНОША И САБОР НА ВАВЕДЕЊЕ: У Лозници се окупили верници који су уживали у литургији епископа Јеротеја

foto.v mitrić

Danas je proslavljena slava ove svetinje. Vladika je, pre rezanja slavskog kolača, pričestio, lično, mnoge vernike iz Jadra, Rađevine i drugih mesta, a to su činili i sveštenici u crkvenoj porti. To je prva poseta episkopa Jeroteja svetinji od kada je došao na tron Eparhije šabačke SPC.

Manastirska crkva je bila puna vernika, koji su uživali u liturgiji, kojoj je prelep tona dao episkop, sa sveštenstvom i monoaštvom, ali i članovi crkvenog hora.Bile je puna i crkvena porta bogomolje, koju vole vrnici, ne samo iz tog dela Srbije, već i iz Republike Srpske, BiH, zemalja u regionu i inostranstva.

- Ovoliki broj vernika na liturgiji i pričešću, naročito mladih, svedoči da su kod nas bili i ostali jaki i snažni koreni vere Isusove, a to je i primer da je narod, s radošću, dočekao svog arhipastira, vladiku Jeroteja - kaže Petar Banković iz Loznice.

- Divan je osećaj ove sloge, sabornosti i „sinfonije“ između sveštenstva i monaštva i vernika. Tako je bilo, vazda, kod nas Jadrana, koji smo čuvali i sačuvali veru kad je bilo najteže - kaže sagovornik.

Svi manstiri i crkve, ne samo juče, već i u subotu, u Eparhiji šabačkoj, prepuni su vernika, koji dolaze na sveto pričešće. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu