STRATEGIJA I ZA "VISKOZU": Savet za razvoj urbanog područja Loznice planira funkcionalnije povezivanje sa Banjom Koviljačom

V. Mitrić

21. 11. 2022. u 09:54

RADNA grupa za izradu strategije i Savet za razvoj urbanog područja Loznice započeli su izradu programa čiji je cilj uvođenje novih instrumenata daljeg teritorijalnog razvoja, usklađenog sa procesom priključivanja Evropskoj uniji.

СТРАТЕГИЈА И ЗА ВИСКОЗУ: Савет за развој урбаног подручја Лознице планира функционалније повезивање са Бањом Ковиљачом

Foto V. Mitrić

Loznica je izabrana kao jedno od 12 urbanih područja na kojima će se konkretne strategije urbanog razvoja testirati u cilju uspostavljanja nacionalnog modela na nivou čitave Srbije.

Gradonačelnik Vidoje Petrović kaže da bi strategija trebalo da doprinese povećanju atraktivnosti Loznice kao urbanog područja - kroz negovanje kulturno-istorijskog nasleđa, sa jasnim pogledom u budućnost, pri čemu se računa na razrađivanje planova komparativnih prednosti ovog kraja u sferi privrednog razvoja,turizma i promocije grada u sferi naučnotehnoloških potencijala. U tom procesu, značajnu ulogu će imati iovdašnji Tim za budućnost - integrisanjem stručnjaka injihovih ideja, koje su bogatstvo i resurssvake lokalne zajednice.

Program će imati mogućnost da - kroz posebno opredeljenu grant-šemu "tešku" deset miliona evra - podrži jedan projekat u Loznici, koji će služiti za promociju strategije.

- Ovde se, prvenstveno, misli na "Viskozu", koja je značajan kompleks i zahteva izrazito dug vremenski period primene različitih projekata koji se moraju finansirati iz raznih izvora - objašnjava Viktor Veljović, menadžer sektora za razvijanje kapaciteta u programu EU "PRO plus".

Foto V. Mitrić

Jer, izuzetno je važno "uvezivanje" centralne gradske zone, područja "Viskoze" i Banje Koviljače, ali su za identitet Loznice najznačajniji Tršić i Cer - pre svega sa stanovišta negovanja kulture sećanja i kreiranja jedinstvenog tematskog paketa koji bi mogao da pomogne u promociji, odnosno reafirmaciji ovdašnjeg nasleđa. Nije zaboravljena ni reka Drina, čije priobalje može da predstavlja značajan potencijal u razvoju sportsko-rekreativnih funkcija, a jedna od ključnih misija strategije je podizanje kvaliteta života. Jer, to je jedan od najvažnijih elemenata povećanja atraktivnosti prostora, na osnovu kojih se ljudi opredeljuju gde će "pustiti korenje".

- Kada je reč o "Viskozi", podrazumevaju se obnova zapuštenih objekata i reafirmacija celokupnog banjskog lečilišta, uz omogućavanje nesmetane fukcionalne veze sa Koviljačom, koja vodi upravo kroz prostor nekadašnjeg industrijskog giganta - zaključuje Veljović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest