TRADICIJA PUTOKAZ ZA BUDUĆNOST Pripadnici 98. Vazduhoplovne brigade proslavili svoj praznik

G. ĆIROVIĆ

28. 11. 2022. u 13:08

Uz prigodnu svečanost i u prisustvu komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane general-potpukovnika Duška Žarkovića, vojnih zvaničnika, predstavnika lokalnih samouprava Raškog i Moravičkog okruga i brojnih gostiju, pripadnici 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije sa vojnog aerodroma „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva, proslavili su Dan svoje brigade.

ТРАДИЦИЈА ПУТОКАЗ ЗА БУДУЋНОСТ Припадници 98. Ваздухопловне бригаде прославили свој празник

G.Šljivić

Ova brigada nastala je 2007. godine integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš – 161. i 265. vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka, kao i odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.

G.Šljivić

Dan 98. vazduhoplovne brigade

Kao Dan brigade obeležava se 28. novembar, kada je 1949. godine formiran 198. jurišni puk. Njegov naslednik je upravo 98. lovačko-avijacijski puk koji od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade ima najdužu tradiciju i ujedno je i najstarija jedinica u nekadašnjem RV i PVO.

G.Šljivić

Dan 98. vazduhoplovne brigade

- Poštujući tradiciju, bogata istorija ove jedinice je obavezujuća i predstavlja putkoz za budućnost. Danas, jedinica ima priliku da se ubrzano oprema savremenim naoružanjem i vojnom opremom, unapređujući svoje operativne sposobnosti. Požrtvovanim radom i naprezanjem ljudstva, jedinica ima visok stepen ispravnosti, krase je zdrav duh i visok moral - istakao je pukovnik Dragan Mrdak, komandant 98. vazduhoplovne brigade, sumirajući postignute rezultate i ujedno najavljujući nastavak opremanja jedinice i obuke u narednom periodu.

G.Šljivić

Dan 98. vazduhoplovne brigade

- Najveća vrednost je u ljudima i njihovom znanju, u odgovornom i profesionalnom pristupu svakom zadatku, čime se može dati najsnažniji doprinos u podizanju ukupne moći Ratnog vazduhoplovstva i Vojske Srbije u celini – dodao je pukovnik Mrdak.

Povodom Dana brigade, priznanjima i nagradnim odsustvima nagrađeni su najbolji pripadnici ove jedinice za svoja izuzetna dostignuća u obavljanju službe i zadataka.

G.Šljivić

Dan 98. vazduhoplovne brigade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna