AMBASADOR SRPSKOG STRIPA: Marko Stojanović održao predavanje na univerzitetu u Tirani

Игор Митић
Igor Mitić

23. 11. 2022. u 13:52

Marko Stojanović, strip scenarista i predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“, održao je zapaženo predavanje o stripu na Departmanu za umetnost i dizajn Albanskog univerizeteta u Tirani.

АМБАСАДОР СРПСКОГ СТРИПА: Марко Стојановић одржао предавање на универзитету у Тирани

foto: privatna arhiva

Stojanović je bio gost Albanskog univerziteta na poziv prof. dr Špena Bengua, najvećeg autoriteta na polju stripa u toj zemlji, a zbog njegovog predavanja je privremeno obustavljena redovna nastava kako bi stotinak zainteresovanih studeneta i profesora mogli da prisustvuju predstavljanju srpskog stripa i Markovog stvaralaštva.

On je prvi strani predavač u oblasti stripa na Albanskom univerzitetu, a zbog brojnih pitanja studenata predavanje je trajalo duže od planiranog. Marko je potom govorio i na otvaranju Međunarodne izložbe „Can for Balkans” u Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Evropske unije, kroz program pod nazivom „Kreativna Evropa“, a uz učešće autora iz Albanije, Belgije, Severne Makedonije, Rumunije i Srbije.

Izložbu su, pre albanske publike, mogli da vide ljubitelji stripa u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniji, dok će narednog meseca biti postavljena u Muzeju stripa u Briselu.

Severnomakedonski strip autor Jovan Sekuloski je Stojanovića nazvao ambasadorom srpskog stripa, jer je samo tokom ove godine govorio o ovdašnjim dostignućima u oblasti devete umetnosti u Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

foto: privatna arhiva

Marko Stojanović - ambasador srpskog stripa

Stojanović ističe da mu to čini čast i da se nada da je našu zemlju dostojno predstavljao u inostranstvu. Ovaj zaljubljenik u strip objavljuje za najveće i najuglednije izdavače, radi na afirmaciji mladih talenata kroz školu stripa koja funkcioniše u okviru Leskovačkog kulturnog centra, a jedan je i od organizatora Balkanske smotre mladih strip autora – najstarije i najmasovnije strip manifestacije u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a