GODINA NA IZMAKU OBARA REKORDE : U Novom Sadu danas počeo 53. Međunarodni sajam turizma

S.B.

17. 11. 2022. u 14:03

GODINA na izmaku biće rekordna po deviznom prilivu, s obzirom na činjenicu da je za devet meseci, od januara do septembra ove godine, Srbiju posetilo 2,9 miliona turista, a prihod od toga je 1,5 milijardi evra.

ГОДИНА НА ИЗМАКУ ОБАРА РЕКОРДЕ : У Новом Саду данас почео 53. Међународни сајам туризма

PSG

U 2019. godini, za 12 meseci, inkasirano je od turizma 1,6 milijardi. To je danas, na otvaranju 53. međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu naglasio Husein Memić, ministar turizma i omladine i naglasio da je u Srbiji zabeleženo ove godine 9,3 miliona noćenja, što je za 18 odsto više nego rekordne 2019. godine.

- Iduća, 2023. godina, trebalo bi da bude razvojna - kaže Memić. - Vojvodina postaje turistička regija od velikog značaja, što potvrđuje činjenica da u Novom Sadu nastupa 250 izlagača iz 14 zemalja. Od 2015 do 2022. godine u turističku infrastrukturu u Vojvodini je uloženo više od milijardu dinara.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, izneo je podatak da je ove godine Vojvodinu posetilo 1,4 miliona turista, što je 250.000 više nego rekordne 2019. godine.

O rekordima je govorio i novosadski gradonačelnik Milan Đurić, predočivši da je pre 10 godina Novi Sad posećivalo oko 220.000 gostiju, a ove godine čak 400.000.

- Očekuje se do kraja godine cifra od 500.000 noćenja u gradu, što će biti apsolutni rekord u istoriji Novog Sada. Dve evropske titule kojima je ovenčan naš grad, Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, uticale su na celokupan imidž Srbije, pa smo jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u ovom delu Evrope - rekao je gradonačelnik Đurić.

Uz očekivanja da će tokom Sajma turizma biti osnažene ekonomija i turizam svih zemalja učesnica, Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, koja je zemlja partner manifestacije, ocenio je da je godina na izmaku donela snažni oporavak turizma.

KLjUČNA reč ovogodišnjeg sajma turizma je „zajedništvo“, pa su u skladu s tim manifestaciju na specifičan način otvorili Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Husein Memić, ministar turizma i omladine Srbije, Milan Đurić, novosadski gradonačelnik i Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. Oni su istovremeno prislonili dlanove na „video-zid“,i na taj način virtuelno otvorili vrata „53. Međunarodnog sajma turizma.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!