POLIKLINIKA u LJUBIĆU: Posle zastoja zbog podzemnih voda, nastavljena izgradnja Zdravstvene stanice na levoj obali Zapadne Morave

V. ILIĆ

07. 11. 2022. u 07:20

POSLE nepredviđenih zastoja u izgradnji Zdravstvene stanice u Ljubiću - zbog podzemnih voda - radovi su nastavljeni punim intenzitetom.

ПОЛИКЛИНИКА у ЉУБИЋУ: После застоја због подземних вода, настављена изградња Здравствене станице на левој обали Западне Мораве

Foto GU u Čačku

Ovaj objekat se gradi na površini od 42,5 ari, a zgrada će se prostirati na nešto manje od 2.500 kvadrata.

- Na ovom projektu smo radili bezmalo pet godina, jer je još 2017. prepoznata potreba stanovništva sa leve obala Zapadne Morave za ovakvom vrstom zdravstvene usluge. Sada će ovaj objekat biti od velikog značaja ne samo za njih oko 30.000, već i za znatan broj ostalih Čačana - kaže gradonačelnik Milun Todorović.

Podsetimo, Zdravstvena stanica u Ljubiću je predviđena planskim aktom "Centar" iz 2018, a do početka gradnje su morale da budu ispunjene mnoge procedure. Pre svega, bilo je neophodno rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer su "Železnice Srbije" bile vlasnici većine parcele na kojoj se zida. Na kraju, Gradsko pravobranilaštvo je - bez naknade - pribavilo zemljište u javnu svojinu čačanske lokalne samouprave, a isplaćeno je i jedno fizičko lice, koje je imalo objekat na pomenutoj lokaciji.

Posle svih zakonskih procedura, krajem maja ove godine je ugovorena izgradnja, koja je sada u poodmakloj fazi...

Vrednost investicije koja se finansira iz gradskog budžeta iznosi tačno 357 miliona i 674.027 dinara, sa sve porezom.

- Od početka godine, lokalna samouprava je već isplatila 100 miliona dinara, a dogodine će biti namiren i drugi deo, dok će kompletan iznos biti zaokružen tek po okončanju radova - naglašava prvi čovek grada na Moravi, ističući i da je posebno važno što će u novoj Zdravstvenoj stanici posao dobiti oko 80 radnika: što medicinskog, što pomoćnog osoblja.

Gradonačelnik (desno) sa medicinarima, Foto GU u Čačku

Ministarstvo zdravlja će, saznajemo takođe, u nabavku opreme investirati bezmalo dva miliona evra, pa će ljudi iz ovog dela Čačka - faktički - moći da računaju na usluge kao u bilo kojoj poliklinici.

U okviru objekta je predviđena i Služba hitne pomoći, koja će biti najbliža auto-putu "Miloš Veliki", a ustanova će - pored kapaciteta za kompletnu lekarsku dijagnostiku - imati još Službu zdravstvene zaštite odraslog stanovništva, Pedijatriju, Odeljenje ginekologije, Dijagnostičko-specijalističku službu i apoteku. Takođe, predviđene su konferencijska sala za sastanke i edukaciju, te prateće službene prostorije.

Izvođač radova je "Jugogradnja" iz Beograda, a rok za završetak posla iznosi 400 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri