IZ LJUBAVI NA "DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE": U Leskovcu počeo jubilarni Festival amaterske pozorišne režije (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

04. 11. 2022. u 13:33

U LESKOVAČKOM kulturnom centru sinoć je svečano otvoren Festival amaterske pozorišne režije (FAPOR).

ИЗ ЉУБАВИ НА ДАСКАМА КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ: У Лесковцу почео јубиларни Фестивал аматерске позоришне режије (ФОТО)

foto: GU Leskovac

Tokom sedmodnevne manifestacije biće izvedeno pet predstava amaterskih trupa iz Srbije dok su, u okviru bogatog pratećeg programa, najavljene i izložbe, radionice i predavanja.

Festival, koji se desetu godinu održava u gradu na Veternici, otvorio je glumac Slobodan Boda Ninković uz ocenu da je amaterizam osnova i baza za bilo kakav dalji rad u profesionalizmu.

- Amaterizmom sam i ja počeo da se bavim, daleke 1974. godine, u rodnom Smederevu. Tako su počele i mnoge moje kolege i zato mislim da je sve ovo vrlo značajno – rekao je Boda Ninković – Sve lokalne zajednice treba da daju šansu mladim ljudima da organizuju i kvalitetno troše vreme. Tako ćemo dobiti i one koji mogu da pređu u profesionalizam. Ne zbog profesionalizma nego zbog uživanja koje amaterizam donosi.

Ceremoniju svečanog otvaranja uveličalo je i izvođenje predstave „Noć u kući gospodina Kolaka“ gde, osim Ninkovića, igraju Vladimir Kerkez i Irfan Mensur, koji potpisuje i režiju ovog komada.

foto: GU Leskovac

U okviru programa 10. FAPOR-a otvorena je i izložba fotografija „Miloš Žutić – gospodin glume“, Muzeja pozorišne umetnosti i autorke Mirjane Odavić, kao i izložba pozorišnih kostima Borisa Čakširana pod nazivom „Šuma i u šumi bajka“.

Festival je, osim leskovačke lokalne samouprave, podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja. Organizatori su pre deset godina počeli skromno, ali su uz ljubav, koju amaterizam podrazumeva, stigli do manifestacije koja, kako je naglašeno, kvalitetom sadržaja privlači sve veći broj posetilaca. Festival će trajati do 9. novembra kada će najboljim rediteljima i glumcima biti uručene nagrade.

foto: GU Leskovac

KONKURENCIJA

Za nagrade će se nadmetati predstava „Ručni rad“ Glumačkog ateljea Doma kulture Čačak, „Gospođa ministarka“ Tetra Inat sa Zlatibora, „Samo se desilo“ beogradskog Tetra Levo AKUD „Lola“, zatim „Peron za sutra“ Pozorišta Doma kulture Prijepolje i „Srpska drama“ Trsteničkog pozorišta, dok će u čast nagrađenih na kraju festivala nastupiti, van konkurencije, „DrAmateri“ Leskovačkog kulturnog centra sa predstavom „Svako to mrzi hladno“, u režiji Darka Zloporubovića.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)