U PIROTU IZLAŽU ČITAVU SRBIJU I POLA SVETA: Galerija "Čedomir Krstić" ponosna na značajno obogaćen Fond

V. ĆIRIĆ

01. 11. 2022. u 09:44

GRADSKA galerija "Čedomir Krstić" je značajno obogatila fond umetničkih dela, pa gotovo da nema srpskog grada koji - radovima nekog od zavičajnih stvaralaca - ovde nije zastupljen.

У ПИРОТУ ИЗЛАЖУ ЧИТАВУ СРБИЈУ  И ПОЛА СВЕТА: Галерија Чедомир Крстић поносна на значајно обогаћен Фонд

Radmila Vlatković, Foto V. Ćirić

Zastupljeni su poslenici kulture iz čitavog sveta, a posebno bogatstvo pomenute pirotske institucije predstavlja čak sedam legata ljudi koji su odavde, ili su u jedinom gradu na krajnjem jugoistoku Srbije stasali i stvarali.

Direktorka Galerije i istoričarka umetnosti Radmila Vlatković ponosno ističe da se u fondu nalaze raznovrsna umetnička dela i, faktički, ne postoje pravac ili forma koji ovde nisu zastupljeni.

- Mnogobrojna umetnička dela su nam poklonjena u periodu od 2016. do danas, i to od

Foto V. Ćirić

stvaralaca koji su ovde izlagali. Uz postojeće legate akademskih umetnika Čedimira Krstića, Radomira Antića i Milene Mijalković Nikolić, priključeni su legati Slobodana Sotirova, Aleksandra Cenića, Milorada Antića i Petra Đorđevića, takođe akademskih slikara. Svi su oni, svako na svoj način, upotpunili i oplemenili galerijski prostor, a ovome treba dodati i veliku zbirku umetničkih dela nekadašnjeg "Prvog maja", koju je 2021. kupila lokalna samouprava i ustupila nam ih u trajno vlasništvo - objašnjava Radmila Vlatković.

Foto V. Ćirić

Inače, zbirka umetničkih dela 90 autora je muzeološki evidentirana i obrađena, a pirotsku galeriju "Čedomir Krstić" od sličnih ustanova bitno razlikuje i više nego pristojna kolekcija radova umetnika iz najmnogoljudnije zemlje na svetu - Kine.

Zastupljeni su Hung Jok Kin Elson, koja se bavi kaligrafijom, zatim Au Ho Lam Suzana sa diplomom Kraljevskog instituta u Melburnu, čija je oblast interesovanja keramika, Vong Kok Čun, vajar koji se bavi prirodnim materijalima, Đo In Fan i još desetak kineskih umetnika koji su se usavršavali u svetskim umetničkim metoropolama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave