"STRIP, NASLEĐE I SAVREMENA UMETNOST": Međunarodna konferencija za vikend u Evropskoj prestonici kulture

S. B.

27. 10. 2022. u 12:05

KONFERENCIJA "Strip, nasleđa i savremena umetnost" koja će biti održana od 28. do 30. oktobra u Distriktu kulture (Bulevar despota Stefana 5), kao sastavni deo Grada stripa Evropske prestonice kulture a u okviru međunarodnog projekta „Remix Comix – stripovi za nasleđe”, nosi epitet najznačajnije strip konferencija u regionu.

СТРИП, НАСЛЕЂЕ И САВРЕМЕНА УМЕТНОСТ: Међународна конференција за викенд у Европској престоници културе

Plakat

Kako ističu organizatori, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, manifestacija sadrži niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o doprinosu stripa inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima, od javnih prostora, muzeja, ulica, medija…

- Prezentacije i radionice tokom konferencije će voditi poznati svetski autori i autorke kao što su Uli Lust iz Austrije, Akinori Oiši iz Japana, Alekandar Zograf iz Srbije, Džanan Marašligil iz Turske, Boris Stanić iz Srbije, „Kuš!” kolektiv iz Letonije, naučni istraživači iz Holandije Jasko Horsman i Matia Piters, umetnički kritičar Kanan Marašligili, urednica platforme za vizuelno novinarstvo „Drawing the Times”, Eva Hilhorst, kao i dramski umetnici i performeri Karolina Spaić i Sebo Baker, zatim urednik strip magazina Roel Denen iz Belgije i brojni drugi. Učešće na konferenciji je besplatno – ističu u Fondaciji „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“,

Jedinstveni Grad stripa zapravo je segemnt poslednjeg programskog luka Evropske prestonice kulture, „Druga Evropa”, koji je pretvorio Novi Sad u centar devete umetnosti, od 21. do 30. oktobra. Srpski strip kroz tri veka, izložba najznačajnijeg jugoslovenskog stripa, prvi put strip na tapiseriji i mnogi drugi programi deo su Grada stripa koji se održava u novosadskom Distriktu.

Programski luk „Druga? Evropa” predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture u kojem sve do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

BONUS VIDEO

U DINOSAURUSOVOM GNEZDU: U Kini pronađena fosilizovana jaja stara desetine miliona godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)