DA REGULIŠU STATUS BORACA: Ratni veterani Čačka traže svoja prava

V. Ilić

25. 10. 2022. u 10:50

OPŠTINSKA organizacija Ratni veterani Srbije Čačak (OORVSČ), uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pozvala je sve borce sa teritorije Moravičkog okruga, učesnike ratnih dešavanja od 1990. do 1999. godine na prostoru bivše Jugoslavije, da podnesu zahtev za regulisanje statusa borca.

ДА РЕГУЛИШУ СТАТУС БОРАЦА: Ратни ветерани Чачка траже своја права

v.ilić

Čelni ljudi ove organizacije smatraju da su "učesnici ratnih dešavanja od 1990. do 1999. godine sa prostora bivše Jugoslavije nepravedno zapostavljeni i nisu mogli ili su samo delimično ostvarili svoja prava na osnovu Zakona o boračkim pravima".

- Naš cilj je da unapredimo kvalitet života svih boraca bez ograničenja, ratnih veterana, ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca u svakom pogledu. Na taj način želimo da povratimo njihovu veru u društvene vrednosti i institucije kroz primenu zakona, kao i da popravimo njihovu sliku u javnosti kod građana i celokupnom društvu - navodi predsednik ovog Udruženja Rajko Kalezić. - U prethodnom periodu bilo je zloupotrebe od strane raznih organizacija ili pojedinaca koji su obećavali mnoge pogodnosti i isplate dnevnica borcima, a ustvari su se borili za ličnu korist. To je dovelo do razočaranja boraca i pasivizacije u ostvarivanju njihovih zahteva u vezi sa primenom Zakona o boračkim pravima. Nažalost, sve je to dovelo i do gubljenja poverenja u institucije sistema. Zato uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i lokalne samouprave grada Čačka nastojimo da povratimo izgubljeno poverenje kod boraca.

On je dodao da je zahvaljujući gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću i lokalnim institucijama u gradu Čačku, otvorena kancelarija Opštinske organizacije Ratni veterani Srbije Čačak, koja se nalazi u Pivarskoj ulici, te da se ova organizacija bavi statusom boraca kao i zalaganjem za određene privilegije na republičkom i lokalnom nivou, kao i pružanjem pomoći za regulisanje statusa borca i drugih prinadležnosti koje su regulisane Zakonom o boračkim pravima. Upravni odbor OO Ratni veterani Srbije Čačak doneo je odluku da podnese Zahtev lokalnoj samoupravi za posebne pogodnosti za sve borce, koji su regulisali status borca, a koji žive na teritoriji grada Čačka.

- Naš zahtev će se odnositi na popuste za komunalne usluge, prevoz, parking i drugo.

U mnogim gradovima i opštinama Republike Srbije već se ostvaruju mnoge pogodnosti za borce, ratne invalide i porodice poginulih boraca kao što su popusti za usluge iznošenje smeća, utrošenu vodu, parkiranje, prevoz i drugo. Zato je potrebno da što više učesnika ratnih događanja od 1990. do 1999. godine regulišu status borca. Podsećam da se regulisanje statusa borca ostvaruje podnošenjem zahteva na pisarnici čačanske gradske uprave koje je besplatno kao što je i overavanje dokumentacije kod notara - zaključio je Kalezić. 

BONUS VIDEO - ZAPLAKAO SAM KAD SE SIJALICA UPALILA: Junak sa Košara posle osam godina dobio struju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!