NA STAZAMA 500 TAKMIČARA: Jedinstvena trka kroz Deliblatsku peščaru okupila učesnike iz desetak zemalja

J. J. BALjAK

10. 10. 2022. u 14:11

U JEDINSTVENOM ambijentu Deliblatske peščare, na izletištu Devojački bunar, minulog vikenda je održana treća "Foks trejl" trka, koju je Atletski klub "Panonija" iz Pančeva organizovao uz podršku Opštine Alibunar.

НА СТАЗАМА 500 ТАКМИЧАРА: Јединствена трка кроз Делиблатску пешчару окупила учеснике из десетак земаља

Foto: AK Panonija

Po neutabanim stazama i peščanim dinama ovog specijalnog rezervata prirode trčalo je oko 500 takmičara - 300 profesionalaca, rekreativaca i nordijskih hodača, i 200 dece. Najbrži su osvojili medalje i vredne nagrade, mada se svi učesnici, koji su prošli kroz cilj, smatraju pobednicima, jer su usvojili zdrav način života.

Ove jeseni manifestacija je okupila najviše takmičara. Bila je to međunarodna trka, u kojoj je učestvovalo desetak atletskih klubova iz cele Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Mađarske i Republike Srpske. Bilo je tu i Kineza, Filipinaca, Meksikanaca, Austrijanaca i Nemaca. Reč je o radnicima jedne nemačke firme iz Pančeva, koji su iskoristili priliku da na drugačiji način dožive Deliblatsku peščaru.

LISICA KAO MASKOTA

TRKA kroz Devojački bunar nazvana je baš "Foks trejl", jer je lisica jedna od najprepoznatljivijih i najrasprostranjenijih životinja u Deliblatskoj peščari. Upravo se u opštini Alibunar svake zime organizuje najmasovnija hajka na banatsku lisicu, koja okuplja isti broj lovaca kao i ovogodišnja trka. Zato je narandžasta lisica odabrana da bude i maskota trejla, sa kojom su najmlađi učesnici utrkivali da se slikaju.

Za decu su bile organizovane trke od 100 do 500 metara, dok su odrasli prelazili distance od pet i deset kilometara, kao i polumaraton od 21 kilometar. U toj najzahtevnijoj disciplini prvi je kroz cilj, posle sat i 25 minuta, prošao Nemanja Lugić, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila Nataša Tomašević. Ona je tu stazu istrčala za sat i 59 minuta.

- Iako je reč o ravničarskom predelu, staze su veoma zahtevne, jer su peskovite. Po takvom terenu je mnogo teže trčati nego po zemlji i asfaltu. Takmičari treba da budu dobro fizički pripremljeni, da bi mogli da ih pređu. Ipak, najveći benefit je to što su ovde došle i čitave porodice sa malom decom i što smo svi zajedno, po lepom danu, uživali u prirodi - ističe sportski direktor "Panonije" Aleksandar Dragojević.

JESENjA LEPOTA

- NAŠA trka pruža jedinstven ugođaj, jer retko gde u Srbiji možete trčati po peskovitim stazama i istovremeno uživati u šumovitom ambijentu. Deliblatska peščara je naročito lepa u jesen, kada se prelamaju razne boje. To je ono zbog čega trkači iznova dolaze ovde - kaže Saša Stojilović, predsednik AK "Panonija".

Ova trka predstavlja i veliku promociju turističkog potencijala Devojačkog bunara.

- "Foks trejl" je upisan u kalendar turističkih organizacija Srbije i Vojvodine i sjajan je promoter opštine Alibunar. Devojački bunar je odranije prepoznat kao sportsko-rekreativna destinacija, jer ovde leti na pripreme dolaze razne sportske ekipe. Ova trka je još jedna preporuka da ljudi dođu kod nas, da se bave sportom i uživaju u netaknutoj prirodi - ocenio je Davor Petrović, generalni sekretar Sportskog saveza opštine Alibunar.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)