GIMNAZIJALCI IZ NEMAČKE U POSETI ZRENJANINU: Prilika za sklapanje brojnih prijateljstava (FOTO)

B. G.

02. 10. 2022. u 14:14

Dvanaest gimnazijalaca iz nemačkog grada Hercogenrata, sa svojim domaćinima, učenicima Zrenjaninske gimnazije i profesorima filozofije iz obe škole Aleksandrom Maksić i Frankom Bekerom, posetili su Gradsku kuću u Zrenjaninu.

ГИМНАЗИЈАЛЦИ ИЗ НЕМАЧКЕ У ПОСЕТИ ЗРЕЊАНИНУ: Прилика за склапање бројних пријатељстава (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Uz njih su bili i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković i Aleksandra Dubar, koja živi u Nemačkoj i čija je ćerka takođe među učenicima koji borave u Zrenjaninu.

Saradnja i uzajamne posete se  realizuju desetak godina unazad, u okviru projekta filozofske razmene "Minerva", tokom koje je organizovano više uzajamnih poseta, humanitarnih akcija, zajedničkih filozofskih radionica, poseta mestima i znamenitostima u okolini i drugih aktivnosti.

Foto: Grad Zrenjanin

Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković naglasio je da je kroz ovaj projekat prošlo 200 učenika i 20 profesora. 

Foto: Grad Zrenjanin

- Stvorena su brojna prijateljstva i vidim da se ona nastavljaju i u ovoj grupi učenika, da će oni nastaviti da se druže - istakao je Radaković, uz napomenu da neposredno upoznavanje učenika, kroz boravak u porodicama, doprinosi i zbližavanju porodica i otvaranju mnogih vrata i da su učenici bili u prilici ne samo da se upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima grada Zrenjanina, ali i Beograda i Novog Sada.

Foto: Grad Zrenjanin

Profesor Frank Beker, koji je zajedno sa koleginicom iz Zrenjaninske gimnazije Aleksandrom Maksić, osmislio i pokrenuo projekat "Minerva", rekao je da je projektu posvećeno puno vremena i ljubavi i da je druženje učenika i sklapanje prijateljstava najbolji pokazatelj njegovog napretka. Pomenuo je da su sada u Zrenjaninu imali susret s učenicom koja je pre devet godina učestvovala u projektu i bila među prvima koji su iz Zrenjaninske gimnazije boravili u Nemačkoj. 

FILOZOFIJA MOĆNO TERAPEUTSKO SREDSTVO

- Projekte treba negovati, jer oni predstavljaju prijateljstvo koje traje godinama, a i profesor Beker i ja bili smo u projektu sa svojom vlastitom decom u prethodnim godinama i svedoci smo da filozofija može biti moćno terapeutsko oruđe za ovu generaciju, koja je imala velikih poteškoća nakon pandemije, tokom koje je upravo nedostatak komunikacije narušavao ključne ljudske i međuljudske odnose - naglasila je Aleksandra Maksić.

BONUS VIDEO: SEĆANjE - Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri