SVE BOLJI USLOVI ZA VOŽNJU NA DVA TOČKA: Grad Novi Sad nastavlja da ulaže u biciklističku infrastrukturu i proširenje mreže staza

S. BAJIĆ

24. 09. 2022. u 12:26

NOVI SAD ne nosi uzalud epitet "raj za ljubitelja dvotočkaša". Srpska Atina ima staze duge čak 103 kilometara i svake godine ulaže u održavanje biciklističke infrastrukture i proširenje mreže. Grad ulaže i u edukaciju dece i mladih, popularizaciju biciklizma, grad subvencioniše kupovinu dvotočkaša, gradi posebna parkirališta, a ima i sistem za iznajmljivanje bicikala.

СВЕ БОЉИ УСЛОВИ ЗА ВОЖЊУ НА ДВА ТОЧКА: Град Нови Сад наставља да улаже у бициклистичку инфраструктуру и проширење мреже стаза

Foto Lj.P.

Po rečima Dejana Stojkovića, iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, ove godine je u redovno održavanje biciklističkih staza uloženo 30 miliona dinara.

- Završene su staze na Futoškoj ulici i na Futoškom putu, od Bulevara patrijarha Pavla do ulice Antona Čehova, a u planu je da se do kraja godine radi na stazi koja vodi od Novog Sada do Futoga i Begeča kao i prema Kisaču i Čeneju. U izradi je projekat za Sremsku Kamenicu i Kamenički put, kao i u Petrovaradinu za Bukovački put. Namera je da se povežu Budisava i Kać stazom za bicikliste od 4,5 kilometara... - kaže Stojković.
Novi Sad, prema procenama ima oko 40.000 biciklista. Tu se ubrajaju i članovi devet registrovanih sportskih klubova, tri udruženja građana. Biciklistički info centar kluba "Dubl", jedini u Srbiji je potpuno opremljen za sve potrebe ciklo turizma. Kroz grad prolazi i međunarodna "Eurovelo ruta".

U akcije subvencionisanja kupovine bicikala za građane, za tri godine, grad je investirao 50 miliona dinara, od kojih je 4.800 Novosađana, ali i žitelja Futoga, Begeča, Veternika, Rumenke, Budisave, Stepanovićeve, Kaća, Kovilja, Kisača, Čeneja, Petrovaradina, Sremska Kamenica, Bukovca, i Ledinaca, kupilo nove bicikle.

IZNAJMLjIVANjE VEĆ 11 GODINA

"NS bajk", sistem za iznajmljivanje bicikala novosadskog JKP "Parking servis", već 11 godina uspešno posluje sa svojih 16 stanica ravnomerno raspoređenih po gradu, kojima su praktično povezani delovi naselja. Novosađanima je tako na raspolaganju 130 javnih bicikala u sezoni, po sistemu, prevezi se i ostavi bicikl na najbližoj stanici.

- Plan je da mreža biciklističkih staz, koja je trenutno duga 103 kilometra, bude gotovo tri puta veća, naravno u skladu sa sredstvima i budžetom kojim raspolažemo - kaže Radivoj Pavlov iz Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!