REKORD U KIKINDI NA „DANIMA LUDAJE“ Pobedila bundeva iz Mađarske od 716, 5 kilograma (FOTO/VIDEO)

R.Š.

17. 09. 2022. u 20:47

NAJTEŽU bundevu na 37. „Dane ludaje“ u Kikindi ponovo je doneo Tibor Kokai, pčelar iz Mađarske, iz mesta Tapio Sent Marton. Njegova bundeva teška je neverovatnih 716, 5 kilograma i time je ovaj prošlogodišnji šampion postavio novi rekord ove manifestacije.

РЕКОРД У КИКИНДИ НА „ДАНИМА ЛУДАЈЕ“ Победила бундева из Мађарске од  716, 5 килограма (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R.Šegrt

Još je važnije da je ova težina sada u svetskom rangu najuspešnijih uzgajivača bundeva, jer je takmičenje prvi put održano po svetskim normama. Naime, Kikinda je od ove godine član Svetske asocijacije uzgajivača bundeva. To mnogo znači i novom, starom pobedniku.

- Mnogo sam truda uložio u odgajanje bundeve. Posebno sam zadovoljan jer su merenja po svteskim normama pa sam sada na svetskoj listi uzgajivača. Inače sam se spremao za učestovanje, a sa ovim rangom pobeda je jiš važnija. Godina je bila veoma teška za uzgoj, jer je bilo veoma toplo. Plod sam zalivao sa 500 do 600 litara vode dnevno da bi dostigao ovu težinu. Inače, biljka je stara 153 , a sama bundeva 100 dana. Ovaj rekord je dostižan isuksnom odgajivaču, onom ko može da uloži onoliko truda koliko sma ja uložio ovog leta. Može to da bude Dušan Jankov, a možda i neko drugi – poručio je Kokai.

Drugu najtežu bundevu, od 501 kilograma, doneo je Dušan Jankov iz Čuruga, a treće mesto pripalo je tikvi od 295, 5 kilograma. Drugu najtežu bundevu, od 501 kilogram, doneo je Dušan Jankov iz Čuruga, a treće mesto pripalo je Kikinđaninu Goranu Laziću, za tikvu od 295, 5 kilograma. Sve tri nagrade u proizvodnju dugačkih ludaja pripale su članovima porodice Jankov, Dušanu, njegovoj majci Ružici i ćerki Nađi. Oni su imali tikve od 259, 253 i 247 centimetara. Dušan je višestruki pobednik u uzgoju teških ludaja, a sada se dokazao i u negovanju dugačkih tikava.

Pobednici u obe kategorijen dobili su po 100.000 dinara, kao i desetodnevno letovanje u Grčkoj za dve osobe. Novi rekorder Tibor Kokai zaradio je još 50.000 dinara.

Drugoplasirani su nagrađeni sa po 60.000, a trećeplasirani po 40.000 dinara. 

Oraganizator 37. „Dana ludaje“ su Turistička organizacija i Grad Kikinda.

- Hvala svim učesnicima takmičenja. Hvala gostima. Uvek se radujemo onima koji nam ponovo dođu. Verujem da će i sledeće godine mnogi doći u naš grad – rekao je gradonačelnik Nikola Lukač.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)