POČAST SRPSKIM RATNICIMA: U Kraljevu obeležen Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

G. ĆIROVIĆ

15. 09. 2022. u 12:17

PRIGODNIM programom i polaganjem venaca na spomenik srpskim ratnicima na centralnom gradskom trgu, u Kraljevu je obeležena godišnjica proboja legendarnog Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, ujedno i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

ПОЧАСТ СРПСКИМ РАТНИЦИМА: У Краљеву обележен Дан српског јединства и националне заставе

Foto: G. Šljivić

Ovom prilikom vence na spomenik solunskim ratnicima položili su čelnici lokalne samouprave predvođeni gradonačelnikom dr Predragom Terzićem i načelnikom Raškog okruga Nebojšom Simovićem, kao i predstavnici Vojske Srbije, policije i ovdašnjih boračkih udruženja.

Foto: G. Šljivić

Prema rečima Nemanje Trifunovića, istoričara kustosa ovdašnjeg Narodnog muzeja, prva srpska jedinica koja je 15. septembra 1918. godine zajedno sa saveznicima probila Solunski front bila je Šumadijska divizija u kojoj su se nalazili vojni obveznici iz Kraljeva i okoline.

- Ta divizija bila je u sastavu Druge armije vojvode Stepe Stepanovića. Naši preci su izvršili svoj zadatak pre predviđenog roka i čak pomogli susednim jedinicama u zauzimanju bugarskih rovova – naglasio je Trifunović. - Posle proboja Solunskog fronta usledio je nezadrživi juriš naših vojnika koji su do 1. novembra došli do Beograda, a potom preko Drine, Dunava i Save učestvovali u oslobađanju srpskog i ostalih južnoslovenskih naroda.

Foto: G. Šljivić

Foto: G. Šljivić

Foto: G. Šljivić

Foto: G. Šljivić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri