O IKONAMA GRČKIH MAJSTORA Stručno vođenje kroz izložbu u Narodnom muzeju u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

14. 09. 2022. u 12:16

Do kraja ove sedmice, u petak i subotu, u kraljevačkom Narodnom muzeju biće organizovana još dva stručna vođenja kroz izložbu „Pod zlatnim i plavim nebom: Ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka“, čiji je autor mr Branka Ivanić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije.

О ИКОНАМА ГРЧКИХ МАЈСТОРА Стручно вођење кроз изложбу у Народном музеју у Краљеву

Narodni muzej Kraljevo

Kroz izložbu o grčkim slikarima ikona u dugom periodu osmanske vlasti na pravoslavnom prostoru Balkana, Jadrana i Mediterana posetioce će provesti istoričarke umetnosti Jovana Durman i Jelena Marković.

Biće to prilika da se zaintersovani posetioci boljnje upoznaju sa delima specifičnog italo-kritskog ikonopisnog stila, aktuelnog između 15. i 18. veka u području istočnog Mediterana i Jadrana, a nastalog u susretu pravoslavnog i katoličkog uticaja, kao i sa grupom grčkih ikona koje su nastale u kontinentalnim oblastima Balkana, tada pod vlašću Turaka.

Posebnu skupinu čine ikone iz Svete Zemlje koje su, nakon procesa konzervacije koji je trajao pune dve godine u Narodnom muzeju Srbije, dostupne posetiocima u svom punom sjaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024