PLOVILA KONAČNO DOBIJAJU PRISTAN? Smederevska marina odavno zapuštena

Jelena Ilić

11. 09. 2022. u 06:00

SMEDEREVO je, zvanično, jedna od deset najatraktivnijih lokacija za razvoj nautičkog turizma u Srbiji.

ПЛОВИЛА КОНАЧНО ДОБИЈАЈУ ПРИСТАН? Смедеревска марина одавно запуштена

Foto N. Živanović

Uprkos ovome, i brojnim najavama, čak i konkretnim projektima, smederevska marina danas je zapuštena, nefunkcionalna i neuređena. Gradske vlasti obećavaju da će se to uskoro promeniti.

Uređenje marine, koja se nalazi u koritu reke Jezave, nizvodno i u zaleđu Smederevske tvrđave, bila je tema na stolu mnogih gradonačelnika i ministara dve decenije unazad.

Čak je pre deset godina nemačka firma "Dojče marina konzulat" uradila projekat i studiju izvodljivosti za marinu čija je gradnja trebalo da počne 2015. a da se završi 2017. godine. Investicija je, podsetimo, procenjena na oko 19 miliona evra, koji su se tada mogli nabaviti iz evropskih fondova, a studiju je podržalo čak i nemačko Savezno ministarstvo za privredni razvoj. Ipak, ona nikada nije realizovana.

NOVI SASTANCI

KRAJEM ovog meseca u Smederevu bi trebalo da se održi novi sastanak na ovu temu. Jedna od bitnih stvari koje bi morale prvo da se reše jesu imovinsko-pravni odnosi, a potom i finansiranje čišćenja smederevske marine.

Pre pet godina, u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, kroz IPA projekat "Vodeni sportovi - zdrava budućnost za našu decu" lokalne vlasti predstavile su arhitektonsko-urbanističko rešenje za izgradnju zatvorenog bazena na ovoj lokaciji.

Smederevo je za izradu tehničke dokumetacije dobilo oko 434.000 evra, i obavezu da nađe investitora. Ni ovo do sada nije otišlo dalje od papira.

Sada stižu nove najave koje će, možda, stvari pomeriti sa nulte tačke.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je obišao marinu i izjavio da Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, koja je urađena, predlaže Smederevo kao jednu od lokacija za buduću marinu.

- Investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa i marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavljajuju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu, kaže Perović.

Gradonačelnik Jovan Beč najavio je i da je postignut dogovor da se, uz pomoć države, najpre sprovede čišćenje marine.

Samo za ovaj posao potrebno je mnogo novca. Prema procenama rađenim pre "divljanja" cena, prošle godine u ovo vreme, samo tzv. izmuljavanje marine koštalo bi oko 35 miliona dinara.

PLAN

PREMA Planu generalne regulacije, prostor oko ušća Jezave u Dunav namenjen je za izgradnju sadržaja iz oblasti turizma, uslužnih i sportsko-rekreativnih objekata.

Predviđa gradnju upravne zgrade, vezova za plovila, hotela, zatvorenog bazena, kafića i restorana, kao i punktove za prezentaciju spomenika kulture Smederevske tvrđave koja se nalazi tik uz marinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave