POMOĆ SUPERDEVOJČICAMA: Dobijaju jednokratnu stipendiju od 25.000 dinara za razvoj svojih veština

S. Babović

10. 09. 2022. u 06:15

DEVOJČICE od 8 do 14 godina dobile su priliku da osvoje jednokratnu stipendiju od 25.000 dinara za razvoj svojih veština i talenata u nauci, umetnosti i sportu.

ПОМОЋ СУПЕРДЕВОЈЧИЦАМА: Добијају једнократну стипендију од 25.000 динара за развој својих вештина

Foto S. Babović

 Celu ideju osmislile su aktivistkinje Alternativnog centra za devojke iz Kruševca, koje su prošle godine uspele da animiraju brojne donatore, od pojedinaca do privrednika i tako sakupe čak 431.734 dinara i obraduju 16 talentovanih devojčice iz cele Srbije.

Kampanja "Podržimo superdevojčice" odvija se putem platforme za www.donacije.rs,a dinamika uplata, koja je potpuno transaprentna, može se pratiti i na posebnom sajtu projekta, kao i na društvenim mrežama kruševačkog udruženja. Jedna od devojčica koja je u 2021. godine dobila stipendiju je Hana Preljić (13) iz Bošnjana kod Varvarina, odlična učenica osnovne, muzičke i škole glume i pravilnog govora, programerka, laureatkinja na takmičenjima iz više od 10 predmeta, koja osim što je pijanistkinja stiže da trenira i karate!

Foto ACZD

- Meni je stipendija pomogla da naštimujem klavir, što mi je bio jedan od glavnih problema, da kupim pribor za slikanje, kao i da mogu da putujem od Bošnjana do Varvarina kako bih pohađala dodatne škole - priča Hana Preljić. - Sve me je to inspirisalo da budem još uspešnija i da se posvetim brojnim aktivnostima.

Kampanja za sakupljanje sredstava za novu kampanju krenula je 1. septembra i trajaće sve do kraja meseca. Cilj je da se sakupi 350.000 dnara, a TRAG fondacija će udvostručiti svaku uplatu do iznosa od 400.000 dinara.

Foto S. Babović

- U drugoj polovini septembra raspisaćemo konkurs za stipendistkinje, koji će trajati dve nedelje, a nakon žiriranja, komisija će razgovarati sa roditeljima i devojčicama, posle čega sledi potpisivanje ugovora o stipendiji, za koju je u 2021. godini konkurisala 171 devojčica - predočava Andrijana Kocić, aktivistkinja ACZD-a.

DODELA

STIPENDIJE će biti dodeljene 11. oktobra, na Međunarodni dan devojčica, koji je posvećen podizanju svesti javnosti o položaju devojčica širom sveta i potrebi da se njihov položaj unapredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)