I BRADA MORA DA SE ZAMASTI: "Dani bureka" ispred Oficirskog doma u Nišu do 4. septembra

J. ĆOSIN

03. 09. 2022. u 09:40

SPECIJALITET sa slaninom, čvarcima, prazilukom i suvim vratom, te mesom i sirom, ali i onaj od vanile, čokoladnog krema i plazme su samo neki od aduta ovogodišnje "Buregdžijade" koja se u Nišu, kod Oficirskog doma, održava do 4. septembra.

И БРАДА МОРА ДА СЕ ЗАМАСТИ: Дани бурека испред Официрског дома у Нишу до 4. септембра

Foto D. Alihodžić

A, poruka s ovogodišnjeg Festivala - da "burek nije burek, dok mast ne poteče niz bradu" - pogađa ukus većine Nišlija koje, uprkos novotarijama, najradije biraju onaj sa sirom.

Majstor Milan Nedić iz Kruševca kaže da je posetiocima zanimljiv i burek sa suvim vratom, ili i sa zeljem...

- Pravimo i ljutu varijantu, a burek je nešto najzdravije što se može pojesti u pekari. Naš proizvod ima najtanje kore, a svojevrsni zaštitni znak i najprodavaniji je burek sa zdenkom i suvim vratom. Inače, mi sve spremamo na svinjskoj masti - objašnjava Nedić, preporučujući da se burek jede vruć ili vreo, uz kiselo mleko ili jogurt, te da se nipošto ne pakuje u plastične kese, jer tako gubi na kvalitetu, a pre svega nestaje hrskavost.

Organizatori navode da oko 20.000 ljudi u Nišu svakodnevno doručkuje burek, ali da se on sada jede i za ručak, pa i za večeru. Ističu i da grad ima više od 150 pekara, što je najviše u Srbiji u odnosu na broj stanovnika.

Ipak, Nišlije primećuju da je cena bureka poslednjih meseci naglo povećana, a da se očekuju nova poskupljenja potvrđuje i predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović.

- Ranije su se vlasnici radnji dogovarali oko cene, a sada je povećavaju svako za sebe, sporadično. Zbog toga, umesto 90 do 130, koliko je koštao pre nekoliko meseci, za burek sada treba izdvojiti od 140 do 220 dinara... Kupac to ne može da primeti, ali cena bureka zavisi i od veličine tepsije. Kada je manja, burek je jeftiniji. Inače, u Nišu se može pazariti i onaj za 100 dinara, ali ga čine samo tri kore i dva fila - zaključuje Vukadinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?