DOBRO DOŠLI U DRUGU KUĆU: Srednjoškolci iz čitave Srbije u beogradskom domu učenika "Patrijarh Pavle"

B. Borisavljević

01. 09. 2022. u 07:44

UČENIČKI dom "Patrijarh Pavle" u Beogradu, najveći u prestonici, juče je otvorio vrata novim stanarima, a njih 632 je pristiglo iz čitave Srbije.

ДОБРО ДОШЛИ У ДРУГУ КУЋУ: Средњошколци из читаве Србије у београдском дому ученика Патријарх Павле

Lena sa bratom, Foto N. Skenderija

Tek što su završili osmi razred, u pratnji roditelja, braće i sestara... nisu krili zbunjenost, pa i malu dozu straha jer se prvi put odvajaju od porodice, a nekima je ovo i prvi dolazak u dvomilionski grad. Ipak, posle pozdrava direktora Doma Saše Rokvića, vaspitači su im razbili tremu, pa ni roditelji, ni budući stanari nisu krili zadovoljstvo smeštajem i uslovima u Domu.

- U niškim školama nema ovog smera, pa sam se odlučila za dolazak u Beograd - kaže Lena Stojanović, koja se upisala u Zubotehničku školu.

- Za dom "Patrijarh Pavle" sam čula da je najbolji i konkurisala... Nisam se pokajala jer mi se sve dopada, a upoznala sam i nekoliko drugarica.

Foto N. Skenderija

Iz Šapca je došao Ognjen Perić, budući fizioterapeut koji će naredne četiri godine pohađati Medicinsku školu u Deligradskoj ulici. Ovaj mladi košarkaš je već dolazio u Beograd, a sada su mu se složile "kockice", pa će i trenirati u jednom ovdašnjem klubu.

U Saobraćajnu školu se upisao Veljko Ranković iz Lozovika, koji će sa drugarom biti i u istoj sobi. Otac Nenad ga je podržao u nameri da "postane Beograđanin", ali kaže da je izgubio dobrog radnika jer porodica već četvrt veka razvija privatni biznis...

U Domu su, inače, kompletno renovirane 53 muške sobe i postavljeni su klima-uređaji.

Posao se, saznajemo, nastavlja dok novi lik ne dobiju sve 153 smeštajne jedinice. Već sada je stanarima dostupan internet, zamenjena je kompletna ograda i stavljena nova kapija. Napravljen je još letnjikovac i pokriven deo terase, a đaci će dobiti i teretanu na otvorenom. Ranije renoviranog restorana se ne bi postideli ni prestižni hoteli, a učenici na raspolaganju imaju i bazen, renoviranu sportsku salu, višenamenski teren za tenis, odbojku i košarku...

Srđan Perić sa sinom Ognjenom, Foto N. Skenderija

Briga kao o svojoj deci

Prema rečima Dragane Končar, pomoćnika direktora za vaspitni rad, koliko traje period adaptacije zavisi od učenika do učenika.

- Trudimo se da taj period privikavanja traje što kraće, da se deca osećaju kao kod kuće - kaže Dragana Končar.

- To se posebno odnose na mlađe, učenike prve godine, koji imaju svu našu podršku i razumevanje. Pomažemo im da se snađu u okruženju, kako da stignu do škole, vodimo ih dok treba. Brinemo o njima kao da su naša deca. U stalnom smo kontaktu sa roditeljima, zajedno rešavamo probleme koji se pojave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona