UKRSTILI MAČEVE PODNO MANASIJE: Despotovac ugostio učesnike osmog viteškog festivala

Zorica Gligorijević

28. 08. 2022. u 08:20

NI temperatura od 32 stepena nije sprečila vitezove iz 12 zemalja da se bore na osmom Međunarodnom viteškom festivalu "Despot Stefan Lazarević - Džast aut", kao ni brojne posetioce iz cele Srbije da uživaju u zveckanju njihovih sečiva.

УКРСТИЛИ МАЧЕВЕ ПОДНО МАНАСИЈЕ: Деспотовац угостио учеснике осмог витешког фестивала

Borba vitezova, Foto Z. Gligorijević

Okupljeni su uživali i u konjičkim igrama, u kojima su žene pokazale svu umešnost napada mačem i gađanjem lukom i strelom s konja u trku.

- Sportski element festivala, srednjovekovne istorijske borbe, koje neguju 53 zemlje sveta, postaje sve popularniji, pa ovaj festival pozicionira Srbiju u sami vrh zemalja koje organizuju najbolje i najpravednije borbe. Sve oči su bile uprte u turnire, koji su održani pored manastira Manasije. Uprkos svim poteškoćama, ovde je veliki broj učesnika. U kampu je 480 ljudi. Novina festivala je što smo prilikom otvaranja predstavili himnu Udruženja "Beli orlovi", za koju je tekst napisao direktor festivala "Džast aut" Vladimir Blagojević, koja je ponos za sve ljude koji vrednuju nasleđe naše istorije i svega što su nam preci ostavili u amanet - kaže za "Novosti" predsednik Udruženja "Beli orlovi" i programski direktor festivala "Despot Stefan Lazarević - Džast aut" Bojan Tasić.

Vitezovi, koji su tokom borbi ostajali bez daha, ali su se stoički borili, kažu da nije bilo lako u oklopu koji ima preko 10 kilograma držati mač težak 1,5 kilograma i štit od dva kilograma.

- Sama priprema traje veoma dugo, jer treba sve obući. Oprema je teška više od 20 kilograma, kaciga nema baš dobru preglednost, a vrućina dodatno otežava kretanje.

Tokom borbe proradi adrenalin, a desi se i da ostanem bez daha, pa malo zastanem - iskren je član Udruženja "Čuvari belih crkvi" iz Kuršumlije Andrija Komnenović.

Foto Z. Gligorijević

Među posetiocima koji su došli samo da bi doživeli atmosferu srednjovekovnog viteškog sela bili su supružnici Silvija Petrova i Nikolaj Nikolov iz Bugarske, koji su došli sa kćerkom Jarom Nikolajevom Nikolovom.

- Sviđa mi se atmosfera, ljudi su veoma srdačni, izuzetno je lepo. Mesto je predivno, pogotovu zbog blizine manastira Manasije, koji se vidi iz viteškog sela - kaže Silvija.

Foto Z. Gligorijević

"ŠARENI" ŠTANDOVI

NAJPOSEĆENIJI je bio štand Katarine i Semiza Rapkića iz Šapca, člana Udruženja sokolara Srbije i Udruženja "Beli orlovi". Posetioci su se divili njihovim harisovim i evropskim jastrebovima i sokolu, pogotovu kada su demonstrirali kako se lovilo u srednjem veku. Dodatna atrakcija bili su njihov petogodišnji Matej i dvogodišnja Aurora, obučeni u odeću koja se nosila u tom periodu.

Samostalna umetnica, grafični dizajner Aleksandra Mitrović iz Beograda izložila je kolekciju nakita sa motivima srednjovekovne Srbije, koja predstavlja kolekciju ornamenata, segmenata različite ornamentike iz perioda od 12. do 15. veka, iz najznačajnijih manastira.

Iz obilja domaćih proizvoda izdvojio se ekološki med Gorice i Miće Ivanovića iz Despotovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave