DOMAĆE ĐAKONIJE UZ SAPUNE CARA LAZARA: U okviru "Dana srpskog duhovnog preobraženja", u Despotovcu jedan posvetili druženju

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 08. 2022. u 08:11

RAZNOVRSNI proizvodi od aronije i meda, te melemi, sapuni, rukotvorine od prirodnih materijala, rakije, cegeri, pleteni i vezeni upotrebni predmeti, suveniri... našli su se na štandovima u despotovačkom parku tokom tradicionalne manifestacije "Dan druženja" - organizovane u okviru "Dana srpskog duhovnog preobraženja".

ДОМАЋЕ ЂАКОНИЈЕ УЗ  САПУНЕ ЦАРА ЛАЗАРА: У оквиру Дана српског духовног преображења, у Деспотовцу један посветили дружењу

Foto Z. Gligorijević

Ovdašnji penzioner Nikola Radisavljević (76) ponosno je pokazivao sirće od divljih jabuka, koje ne proizvodi niko u okolini, a on voće bere na Beljanici, odakle donosi i zovu, od koje njegova supruga Gordana (72) pravi sirup. Izložio je i višnjevaču sa medom, te liker koji spravlja isključivo od marelica iz njihovog dvorišta.

Foto Z. Gligorijević

Nikola Radisavljević

Olivera Stanojević Vasilov iz Kruševca već šest godina ne propušta ovu manifestaciju, a sada je iskoristila turistički vaučer da bi u Despotovcu posetila i viteški festival "Džast aut". Inače, po recepturi profesora Hemijskog fakulteta Zorana Vujičića, sertifikovani je proizvođač dvorskih sapuna cara Lazara - ukrašenih motivima rozeta sa crkve Lazarice - te onih sa aktivnim ugljem, kozjim lojem, biljnim uljima... Tehnikom pustovanja, uz pomoć supruga Tomice koji je diplomirani inženjer geodezije, pravi i sapune "obučene" u vunu, koji su idealni za piling.

Foto Z. Gligorijević

Olivera Stanojević Vasilov

Foto Z. Gligorijević

 

A, među najmlađim prodavcima je bila Aleksandra Vučković iz Lomnice, čija porodica proizvodi suncokretov i bagremov med, te propolis i medovaču kojima se, zbog jedinstvenog ukusa, mušterije redovno vraćaju.

Foto Z. Gligorijević

Aleksandra Vučković iz Lomnice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)