GLINENA ISTORIJA MORAVACA: Narodni univerzitet objavio katalog o starim trsteničkim grnčarima

S. BABOVIĆ

27. 08. 2022. u 07:56

MUZEJSKA zbirka Narodnog univerziteta u Trsteniku čuva više od 150 dragocenih glinenih predmeta, a od ove sedmice su oni prvi put ilustrovani i objavljeni u posebnom izdanju.

ГЛИНЕНА ИСТОРИЈА МОРАВАЦА: Народни универзитет објавио каталог о старим трстеничким грнчарима

Foto NU u Trsteniku

Tako katalog "Od zemlje, vatre i duše" - predstavljen u okviru izložbe, uz podršku stručnjaka Narodnog muzeja Srbije i potomaka trsteničkih grnčara - ukazuje na vredna materijalna svedočanstva starih zanatlija.

Jedan od njih, Ninoslav Marinković - unuk grnčara Vojislava iz Velike Drenove, poreklom iz okoline Pirota - svedoči da je njegov deda radio mađioničarski brzo.

Stvarao je saksije, vaze, testije, ibrike, svećnjake, lonce, deci pravio "svirajke" u koje se sipa voda...

Foto: Autori izložbe

Ninoslav Marinković i Jelena Vukević

- Sećam se da je rukotvorine najpre sušio, pekao ih tačno dva dana, a kada se prohlade, na red su dolazili farbanje ili gleđosanje, pa ponovo u peć, da dobiju sjaj i jačinu... Svakog petka robu je prodavao u Milutovcu, nedeljom u Stopanji, sredom u Konjuhu, a bez njega nisu mogli da prođu ni sabori u Ljubostinju, Kaleniću, Veluću... Tezgu je uvek postavljao pored ulaza u manastire - seća se Ninoslav, napominjući da je deda Voja zemlju uzimao iz svoje njive, na izlazu iz Velike Drenove.

Foto: Autori izložbe

 

A, početak izrade grnčarskih posuda na teritoriji Trstenika potiče još iz neolita, o čemu svedoče nalazišta Blagotin u selu Poljna i Šljivik u selu Stragari.

- Pored nalaza iz antike i iz srednjeg veka, turski uticaji su vidljivi sve do 19. veka. Početkom narednog stoleća, u 38 varoši i varošica zapadno od Velike Morave radile su 103 grnčarske radionice koje su držali Piroćanci - objašnjava autorka izložbe, istoričarka Jelena Vukević.

Stizali su kao pečalbari, od 1860, a još se pamte braća Stojanović - Soko, Mihajlo i Josif - te Ratko Ćirić iz Izvora kod Pirota, koji od 1938. do 1963. ima radnju u Ulici kneginje Milice...

Foto: Autori izložbe

 

Onda je stigla elektrifikacija i ovaj zanat je "cvetao" sve do 70-tih godina prošlog veka, kada su primat preuzeli metalni sudovi. Zato je prošlo već pola veka otkad je u ovom kraju ugašena poslednja grnčarska peć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)