I FOLKLORCI UZ SAOBRAĆAJCE: U Kruševcu ne zaboravljaju Marka Milanovića, 2015. stradalog u udesu

S. Babović

25. 08. 2022. u 07:45

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja je treći put podržala manifestaciju "Spasimo decu u saobraćaju", održanu u Kaoniku kod Kruševca, a ove godine je i "Folklorijada" bila posvećena deci sa posebnim potrebama.

И ФОЛКЛОРЦИ  УЗ САОБРАЋАЈЦЕ: У Крушевцу не заборављају Марка Милановића, 2015. страдалог у удесу

Foto Organizator

Udruženje "Marko Cara Milanović", nazvano po mladiću koji je 2015, kao suvozač, nastradao u teškom udesu, uspelo je da okupi brojna kulturno-umetnička društva sa Balkana, a prihod od koncerata je namenjen specijalnoj osnovnoj školi "Veselin Nikolić".

Tokom manifestacije, učesnicima je podeljen edukativni materijal, a posetioci su mogli da isprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja, kako bi se i lično uverili koliko je važno uvek koristiti sigurnosni pojas, na svim mestima u vozilu.

Foto Organizator

- Ova manifestacija je dobra prilika da deca iz država u regionu, kroz druženje i folklor, vide razlike i sličnosti naših naroda, ali i shvate da je podjednako važno bezbedno se ponašati u saobraćaju, bez obzira na to odakle dolaze, gde i na koji način putuju - saopštavaju iz Agencije koja je prošle jeseni potpisala Protokol o saradnji sa pomenutim kruševačkim udruženjem.

Foto Organizator

- Osnovani smo sa idejom da čuvamo Markovo ime i potrudimo se da više nijedna porodica ne doživi tragediju poput naše. Od Čokotinog brda, na starom putu od Kruševca ka Nišu, pa sve do Ribarske Banje, od 2015. je izgubljeno 10 života.

Foto Organizator

Zato smo ponosni na svaku podignutu ogradu pored škole, svaki postavljen led-semofor ili usporivač saobraćaja koji štiti naše đake i našu decu - kaže Markov otac Miroljub Milanović, humanitarac i dobitnik plakete "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig 2021. godine.

Foto Organizator

Jer, dosadašnji rad Udruženja su obeležili ne samo podrška u opremanju škola već i brojne pojedinačne humanitarne akcije za pomoć porodicama suočenim sa gubitkom najmilijih u saobraćaju, siromašnim i ugroženim ljudima, talentovanim mladim muzičarima i đacima iz Rasinskog okruga.

Foto Fejsbuk

BISER

OSIM što je bio dobar student informatike, Marko Milanović je važio za izuzetno darovitog muzičara i folklorca. Bezmalo deceniju i po je bio član KUD "Kaonički izvori", te pobeđivao na pevačkim takmičenjima, jedna od želja mu je bila da studira vojnu ili policijsku akademiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani