IGRE SA SVIH STRANA: Peti međunarodni festival folklora u Loznici i Banji Koviljači

V. Mitrić

10. 08. 2022. u 21:51

VUKOV dom kulture u Loznici i dvorana čuvenog “Kur salona” u Banji Koviljači, mesta su gde je u toku peti Međunarodni festival folklora “Miodrag Miša Spernjak”, čiji je domaćin loznički KUD “Karadžić”.

ИГРЕ СА СВИХ СТРАНА: Пети међународни фестивал фолклора у Лозници и Бањи Ковиљачи

Foto: V. Mitrić

Nastupaju naizmenično ansambli iz Valjeva, Bugarske, Poljske i Slovačke. Loznica je, na ovaj način, po ko zna koji put, mesto najboljih igara iz zemlje i sveta.

- Reč je o razmeni gostovanja. Nema većeg mesta na meridijanu gde nisu igrale generacije igrača folklora iz KUD Karadžića, osnovanog davne 1850.

Znameniti koreograf Miodrag Miša Spernjak učio je, po mnogima, najbolje generacije ovdašnjih folklorista, ali i one u inostranstvu i mnogim krajevima Srbije i tadašnje SFRJ sa kojima je Karadžić sarađivao prisno.

NJegovo delo je. kako kaže Života Isaković, višegodišnji predsednik Karadžića, "veliko i legendarno i nije ni čudo eto se festival njemu u čast tako dobro primio kod ovdaenje, inaće za folklor, i te kako upućene publike. Sprenjak je za rad imao ogromnu podršku pre svega jednog od najčuvenijih predsednika Karadžića Đorđa Zečevića koji je bio i višegodišnji direktor Radio Podrinja, kulturni pregalac koji je, nesumnjivo, zaslužio mnogo veću pažnju nego što je ima u gradu i Karadžiću kom se potpuno davao. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OKANOVIĆ TOKOM RATA ŽIVEO U LAZOVIĆEVOM DOMU: Zbog onoga što je učinio za mene, prvom sinu sam dao ime Danilo