PRIZNANJE DOBILA OLIVERA MITIĆ: Dodeljena književna nagrada "Đura Đukanov" bibloteke u Kikindi

R.Š.

10. 08. 2022. u 17:35

ZBIRKA priča „Samodisciplina“, autorke Olivere Mitić, bolja je od ostalih rukopisa koji su stigli na konkurs Narodne biblioteke „Jovan Popović“ u Kikindi, pa je žiri odlučio da joj pripadne književna nagrada „Đura Đukanov“ za 2022. godinu.

ПРИЗНАЊЕ ДОБИЛА ОЛИВЕРА МИТИЋ: Додељена књижевна награда Ђура Ђуканов библотеке у Кикинди

Foto: R.Šegrt

Nagrada se dodeljuje za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina.

- Premda manjeg obima, rukopis „Samodisciplina“ predstavlja slojevito i kompaktno delo koje promišlja određene dominantne teme naše svakodnevice i donosi ih čitaocima iz ugla pripadnika mlade populacije. Bilo da tematizuju beg u inostranstvo, probleme definisanja sopstvenog identiteta, borbu za ravnopravnost polova, težnju ka ostvarivanju sopstvenih snova i ciljeva ili pak narušene porodične i ljubavne odnose, priče ovog rukopisa staju u red priča koje stvara generacija mladih proznih stvaralaca i njima zahtevaju svoj prostor u aktuelnoj produkciji. Na tragu savremene svetske, regionalne i domaće proze, od Sali Runi i Nika Hornbija, preko Daše Drndić i Rumene Bužarovske, do Bojana Krivokapića i Dragoslave Barzut, rukopis Olivere Mitić daje indikacije da se radi o autorki koja, iako na početku spisateljske karijere, ima potencijal za dalji razvoj u narednim godinama – navodi se u obrazloženju žirija, koji su činili Jovana Koprivica, Slađana Stamenković i Dragan Babić.

Nagrada „Đura Đukanov“ sastoji se od plakete i štampanja knjige džepnog formata, u tvrdom povezu i tiražu od 350 primeraka. Dodeljuje se za najbolju zbirku priča autora mlađeg od trideset pet godina, pisanu na srpskom jeziku. Rukopis ne sme prethodno biti objavljivan, u celosti ili u delovima. Ovo književno priznanje dodeljeno je 19. put.

BONUS VIDEO - MORAVSKI KORIDOR PUT KROZ ISTORIJU: Važna arheološka nalazišta uz trasu budućeg auto-puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)