"BANATSKI DANI TEKU" U ZRENJANINU: Bogat program festivala kulturnog nasleđa

B. Grujić

08. 08. 2022. u 16:06

FESTIVAL kulturnog nasleđa pod nazivom "Banatski dani teku", održaće se od petka 12. do nedelje 14. avgusta u atrijumu Muzeja u Zrenjaninu.

БАНАТСКИ ДАНИ ТЕКУ У ЗРЕЊАНИНУ: Богат програм фестивала културног наслеђа

Foto: Muzej Zrenjanin

Nematerijalno kulturno nasleđe, izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je Banat, učesnici će predstaviti  kroz tradicionalne izvođačke umetnosti, zatim tradicionalna umeća, veštine i zanate i tradicionalnu i po mnogo čemu, jedinstvenu banatsku kuhinju. 

Foto: Muzej Zrenjanin

Učesnici trodnevnog programa su predstavnici većinskih naroda koji naseljavaju Banat, Srbi, Rumuni, Slovaci i Mađari.

Foto: Muzej Zrenjanin

Prvog dana festivala lokalne zajednice će se predstaviti tradicionalnom imuzikom, pesmom i igrom, sledećeg dana biće predstavljena tradicionalna umeća, veštine i zanati, a na kraju, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa znanjima vezanim za preradu i upotrebu vune, nekada najzastupljenije sirovine, a akteri će presti i upredati niti, plesti i tkati na razboju, a biće predstavljen i jedan od najstarijih zanata, pustovanje vune. 

Foto: Muzej Zrenjanin

Trećeg i poslednjeg dana,  biće predstavljena tradicionalna trpeza, čiji sadržaj čini krunu etno bogatstva jednog naroda ili regije, uz predstavljanje tradicionalnog nedeljnog ručka, sa žutom supom sa domaćim rezancima, rinflajšem i sosom od višanja, ali i brojnih drugim kulinarskim đakonijama, karakterističnim za Banat i ravnicu.

Početak programa je svakog dana u 18 časova, uz  slobodan ulaz.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: VELIKA NARODNA IGRANKA U JAGODINI - I ove godine razvilo se najveće narodno kolo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Imaš DVE HILJADE razloga za registraciju na mozzartbet.com