VARJAČE I KOTLIĆE UKRSTILO 33 MAJSTORA: U Ravnom Topolovcu održana tradicionalna Pasuljijada

B. Grujić

08. 08. 2022. u 09:28

NjEGOVO veličanstvo pasulj, kada se kuva sa strpljenjem i uz ljubav, ne može da bude loš i istinska je poslastica hedonista i ljubitelja dobrog zalogaja.

ВАРЈАЧЕ И КОТЛИЋЕ УКРСТИЛО 33 МАЈСТОРА: У Равном Тополовцу одржана традиционална Пасуљијада

Foto: A. Amižić

Decenijama unazad, u selu Ravni Topolovac, u Banatu, koje je u svetu jedinstveno, jer nema kuće u selu koja nema bar neki kvadrat zemlje zasađen pasuljem, održava se tradicionalna Pasuljijada, na kojoj se kuva, ali i jede najukusniji pasulj.

Ovog leta u sklopu Miholjakih susreta sela, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, varjače i kotliće ukrstilo je 33 majstora iz isto toliko ekipa, koji su uz svoje asistente i pomagače, magičnom tajnom svojih kotlića, širili slavu i ukus pasulja.

- I kada je klot, ali i sa kolenicom i suvim mesom, pasulj je čarobno jelo, privlačnog ukusa i veoma hranljiv - ističu kulinarski majstori iz ekipe Vredne ruke iz sela Srpski Itebej, koji su, po oceni stručnog žirija, skuvali najbolji pasulj ove godine u Ravnom Topolovcu.

Foto: A. Amižić

Drugo mesto, pripalo je domaćem timu Imre Nađ iz Ravnog Topolovca, dok je trećeplasirana bila ekipa udruženja ribara Šaran.

- Probali smo pasulj iz 33 kptlića, svaki je na svoj način imao svojstven ukus i kvalitet, odlučile su nijanse - uglas kažu članovi žirija, koji su imali, kako se to u Topolovcu kaže, puna usta posla i nimalo lak zadatak, da proglase najbolje.

Uz bogat zabavni i muzički program, moć i hranljivost pasulja demonstrirana je kroz igru odbojke na pesku, a na turniru tokom dva dana učestvovalo je 6 ženskih i 8 muških ekipa.

Foto: A. Amižić

Pasulj na više od 20 hektara

Svako domaćinstvo u selu, gaji domaći, žuti, šareni, galeb, gradištanac, tetovac ili neku drugu sortu pashlja, bar na pola jutra zemljišta.

Svaki gost kući pošao bar sa kilom pasulja

Osim što su uživali u bogatsvu mirisa i raznovrsnih ukusa pasulja iz kotlića, brojni gosti na Pasuljijadi, na svojevrsnom bazaru u centru Ravnog Topolovca, imali su priliku da po povoljnoj ceni kupe i kući ponesu, najmanje kilogram pasulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo