OČUVANJE IDENTITETA VLAHA: "Gergina" na Festivalu Vlaha Balkana u Severnoj Makedoniji

S. M. J.

12. 07. 2022. u 17:00

ETNO grupa „Gergina“ iz Negotina učestvovala je na 15. Etno festivalu Vlaha Balkana u mestu Ponikva kod Kočana u Severnoj Makedoniji.

ОЧУВАЊЕ ИДЕНТИТЕТА ВЛАХА: Гергина на Фестивалу Влаха Балкана у Северној Македонији

FOTO: Privatna arhiva

Negotinska Etno grupa „Gergina“,  koja već punu deceniju radi na očuvanju vlaške izvorne pesme i koja je nedavno svoj jubilej obeležila kompilacijom najlepših vlaških pesama, pod nazivom „Dunare, Dunare“  predstavila se i u mestu Ponikva u Severnoj Makedoniji na 15. Etno festivalu Vlaha Balkana.

-Izuzetno smo zadovoljni gostoprimstvom i pažnjom ogranizatora Festivala i ostalih učesnika. Nastup Etno grupe „Gergina“ nagrađen je dugotrajnim aplauzom. Bili smo u prilici da se upoznamo sa mnogim Vlasima, da razmenimo iskustva u očuvanju našeg identiteta. Nadamo se da će ovo naše druženje doprineti jačem međusobnom zbližavanju i češćem susretanju na mnogobrojnim festivalima - kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje tradicije, kulture, običaja, jezika i identiteta „Gergina“.

Ovaj ansambl koji od osnivanja 2012. neguje, čuva i promoviše vlašku izvornu muziku širom Srbije, ali i na gostovanjima i festivalima u Bugarskoj, Poljskoj, Austriji, ovoga puta odličio se da izvede splet vlaških pesama u Makedoniji sa željom da i tamošnjim Vlasima prikaže kulturu i tradiciju istočne Srbije.

-U doba kada u vlaškoj muzici sve više snaži novi talas, namećući preplet najrazličitijih muzičkih uticaja koji vlaško nasleđe udaljavaju od originalnosti, ljubav pojedinaca prema korenima je utoliko intenzivnija. Među tim pojedincima upravo su i članovi ove etno grupe – dodaje Čelojević.

Pozivu organizatora 15. Etno festivala Vlaha Balkana,  Etno grupe „Gramosteanj“, koja je pre četiri godine oduševila publiku Internacionalnog festivala vlaške muzike“Gergina“ u Negotinu odazvali su se ansambli iz Severne Makedonije, ali i Albanije, Rumunije i Srbije.

-Dobili smo ponude da učestvujemo na  sličnim festivalima u Severnoj Makedoniji, Albaniji i u Rumuniji, a osim što smo na ovom festivalu prezentovali naše kulturne vrednosti imali smo priliku i da na konferenciji razmenili i iskustva i mišljenja o problemima sa kojima se susreću današnji Vlasi – kaže Siniša Čelojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati