ENERGETSKA EFIKASNOST U NEGOTINU: Raspisan konkurs za bespovratna sredstva domaćinstvima

S. M. J.

26. 07. 2022. u 22:52

OPŠTINSKO veće opštine Negotin raspisalo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Konkurs je otvoren do 25. avgusta.

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У НЕГОТИНУ: Расписан конкурс за бесповратна средства домаћинствима

Foto M. Anđela

Domaćinstva na teritoriji opštine Negotin do 25. avgusta mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava u okviru realizacije Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Za ove namene opština Negotin i Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti opredelila je ukupno 15 miliona dinara.

Zainteresovani mogu da konkurišu za zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama za porodične kuće i stanove u šta spada i prateća oprema: okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i drugo kao i prateći radovi, za šta je predviđeno maksimalno 140.000 dinara po pojedinačnoj prijavi, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.

Za postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće maksimalni iznos je 210.000 dinara, što čini 50 odsto učešća, a za postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće maksimalno 150.000 dinara.

Domaćinstva mogu da konkurišu i za bespovratna sredstva za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu, odnosno na drvni pelet, briket i sečku, kao i za grejače prostora, ili za zamenu postojećeg kotla ili peći efikasnijim i da ukoliko ispune uslove maksimalno dobiju maksimalno 110.000 dinara za kotlove na biomasu.

Za zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove maksimalno je predviđeno 120.000 dinara, za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće 250.000 dinara, a za nabavku i ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema 140.000 dinara.

Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Negotin, navode u lokalnoj samoupravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)